I 1953 styrter amerikanerne og britene det demokratisk valgte styret i Iran. Shah Mohammad Reza Pahlavi blir gjeninsatt og hovedstaden eksploderer i demonstrasjoner. Disse hendelsene utgjør bakteppet til fire iranske kvinners liv i et samfunn der menn setter premissene.

Munis er besatt av radiosendingene som kringkaster nyheter om kuppet, men holdes i et stramt grep av sin bror. Hennes gode vennine Faezeh er ulykkelig forelsket i den samme broren. Den elegante Farrokhlagha lever i et pinefullt ekteskap med en iransk general, men må revurdere alt da hun treffer en gammel flamme. Unge Zarin, en prostituert og fortvilet kvinne med dype sår, rømmer fra livet i fangenskap på bordellet. Mens Munis får utløp for sitt sosiale engasjement gjennom å bidra i en lokal kommunistgruppe, samles de andre i en drømmeaktig frukthage på landsbygda hvor de søker trøst og uavhengighet i det kvinnelige fellesskapet.

Det politiske og personlige flyter over i hverandre mens de fire kvinnene forsøker å løsrive seg fra de tyngende sosiale strukturene i hovedstaden. Shirin Neshats spillefilmdebut er en adapsjon av den magisk-realistiske romanen til Shahrnush Parsipur fra 1989. De psykologiske, sosiale og politiske dimensjonene ved karakterene utforskes og forsterkes i et vakkert og forførende filmspråk, som forblir tro mot den magisk-realistiske litterære tradisjonen. mft
 


Kvinner uten menn

Zanan-e Bedone-e Mardan

Se trailer


Kjøp billetter - Oslo Kino


Land Iran, Tyskland, Frankrike, Østerrike
År 2009
Spilletid 95 min
Serie Gallavisning

Regissør Shirin NESHAT, Shoja AZARI
Manus Shirin NESHAT, Shoja AZARI
Fotograf Martin GSCHLACHT

Skuespillere
Pegah FERYDONI, Orsi TÓTH, Arita SHAHRZAD, Shabnam TOLOUIE

Språk Persisk
Undertekst Norsk
Produsent Susanne MARIAN, Philippe BOBER, Martin GSCHLACHT
Produksjonsselskap ARTE, Coop99 Filmproduktion, Essential Filmproduktion GmbH, Schweizer Brandung Filmproduktion, Schönheitsfarm Postproduktion, Société Parisienne de Production, Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF), Österreichischer Rundfunk (ORF)


Lenker

IMDB


Visninger

DatoTidStedBilletter
On 6. okt 18:00 Vika 1
On 6. okt 18:00 Vika 2
Ma 11. okt 21:15 Vika 4

Publikums vurdering

4.8 30 stemmer
4.8