close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Jaha's Promise

Den gambiske jenta Jaha Dukureh ble som veldig mange andre i sitt hjemland omskåret i løpet av sine første år. Ekteskapet hennes med en 40-årig mann fra New York ble planlagt allerede da hun var 8 år gammel, og det ble fullbyrdet da hun ble 15.

Grotesk, ville de fleste i vårt eget samfunn hevde, men fortsatt en tradisjon som må utfordres i en rekke land over hele verden. Men Jaha sa nei – da hun var moden nok til å ta ansvar for sitt eget liv, i sitt eksil i USA. Hun forlot sitt påtvungne ekteskap med sin langt eldre mann, og begynte en enestående kamp for å endre tradisjonene i sitt eget land. Sammen med gode medhjelpere startet hun en kampanje som bragte henne tilbake til Gambia – hvor hun utfordrer sin egen far og familie, nasjonale gambiske politikere, og lykkes med å få landets president til å bannlyse omskjæring i landet.

Jaha's Promise er historien om en enkelt kvinnes knallharde kamp mot grufulle tradisjoner. I den fortellingen ligger en usedvanlig kraft, som på forbilledlig vis viser hva enkeltmennesket er i stand til å få til. Det er en veldig sterk opplevelse å ta del i Jahas historie; utover å være viktig er filmen imponerende skrudd sammen. Lasse Skagen

Patrick Farrelly og Kate O'Callaghan har regissert og produsert en rekke filmer og TV-serier, og driver produksjonsselskapet Accidental Pictures i Dublin og New York. Deres forrige film Nuala: A Life and Death, handlet om en kjent irsk aktivist og forfatter. Jaha's Promise hadde premiere på den anerkjente dokumentarfestivalen CPH:DOX i København i vår.

USA, UK, Gambia 2017
Regissør Patrick FARRELLY, Kate O'CALLAGHAN
Fotograf Kate MCCULLOUGH
Produsent Patrick FARRELLY, Kate O'CALLAGHAN
Produksjonsselskap Accidental Pictures, Guardian News & Media
Språk Engelsk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 80 min
Seksjon Dok Sør
Genre Documentary