close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Lipstick Under My Burkha

Kvinners egne drømmer og fantasier står i sentrum for den tankevekkende, morsomme og viktige Lipstick Under My Burkha. Den portretterer fire indiske kvinner som alle slåss for å finne sin identitet og løsrive seg fra tradisjonelle forventninger. Studenten Rehana skjuler sin egentlige identitet under burkhaen og drar på fester i skjul, mens skjønnhetseksperten Leela utforsker sex med kjæresten samtidig som hun er på vei inn i et arrangert ekteskap. Trebarnsmoren Shireen prøver å komme løs fra sin dominerende mann, mens den 55 år gamle enken Usha oppdager sin sensualitet i møte med sin unge svømmetrener.

Som publikummer er det vanskelig å unngå at feministen i en dukker frem for å heie på de fire kvinnene. Mens familiens ære i India ofte trumfer hensynet til egne ønsker, og kvinner på film ofte fremstilles som mannens vakre og uskyldige motpart, blir vi her servert sterke portretter av kvinner som vil bestemme over sitt eget begjær – men som ikke kan gjøre det i åpenhet. Historien blander humor og dramatikk, og den humoristiske vinklingen er med på å fremheve kvinnenes stolthet i stedet for deres sinne.

Lipstick Under My Burkha vant Oxfam-prisen for beste film om likestilling på filmfestivalen i Mumbai i 2016. Siden ble den nektet videre distribusjon i India, fordi den var for «dameorientert» og skildrer seksualitet for åpenlyst. Etter langvarig kamp mot filmsensuren fikk den sin offisielle premiere i India i juli i år, noe som er omtalt som en seier for landets kvinner. Christina Svien

Alankrita Shrivastava (f. 1980) er en uavhengig indisk filmskaper, utdannet innen kommunikasjon ved Jamia-universitetet i Dehli. Etter å ha jobbet som assistent for Bollywood-regissøren Prakash Jha debuterte hun med spillefilmen Turning 30 !!! i 2011. Lipstick Under My Burkha hadde premiere ved Tokyo internasjonale filmfestival.

India 2016
Regissør Alankrita SHRIVASTAVA
Manus Alankrita SHRIVASTAVA, Gazal DHALIWAL, Suhani KANWAR
Fotograf Akshay SINGH
Skuespillere Aahana KUMRA, Ratna Pathak SHAH, Konkona Sen SHARMA, Plabita BORTHAKUR
Produksjonsselskap Prakash Jha Productions
Språk Hindi
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 117 min
Seksjon Asia
Genre Comedy