close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Nollywood: Something Out of Nothing

Fra tradisjonelle voodoohistorier via urban, realistisk spillefilm til grensesprengende sjanger-eksperimenter: Nigeriansk film har enorm spennvidde. Bli med på ferden når regissør Abba Makama utforsker den Lagos-baserte filmindustrien vi kjenner som Nollywood – en bransje som kverner ut opptil 50 filmer per uke, ofte til under 10 000 dollar per stykk.

Begrepet Nollywood ble første gang nevnt i en New York Times-artikkel tidlig på 2000-tallet. Men nigeriansk film blomstret i flere tiår før vestlige medier satte navn på den, og har grobunn i 1970-tallets omreisende filmvisninger. Bransjen kollapset senere, men fikk nytt liv da hjemmevideoen så dagens lys på begynnelsen av 1990-tallet. Living in Bondage, et stort epos på til sammen seks timer laget for TV i 1992, regnes som Nollywoods store gjennombrudd.

I Makamas dokumentar Nollywood møter vi en rekke regissører, skuespillere og filmkritikere som forsøker å sette ord på hvordan bransjen fungerer som motreaksjon på vestlige fremstillinger av afrikanere på film. Dette er en viktig grunn til at Nollywood-filmen er blitt så viktig for nigerianere, og i andre afrikanske land. La deg forføre av en filmnasjon som har skapt underholdning nærmest ut av ingenting. Johanne Svendsen Rognlien

Visningen søndag 12. november kl. 18.00 kombinerer dokumentar og forelesning. Nollywood-forskerne Alessandro Jedlowski og Senayon Olaoluwa og regissør Tunde Kelani introduserer visningen og gir oss et videre innblikk i bransjen.

Abba Makama er en nigeriansk skuespiller, regissør og kunstner. Han har studert film ved New York University og driver sitt eget produksjonsselskap, Osiris. Dokumentaren Nollywood ble laget på oppdrag fra TV-stasjonen Al Jazeera. Akamas debut-spillefilm Green White Green (2016) ble blant annet vist under filmfestivalen i Toronto.

 

 

Nigeria 2014
Regissør Abba MAKAMA
Produksjonsselskap Al Jazeera
Språk Engelsk
Visningsformat -
Spilletid 47 min
Seksjon Fokus Nigeria
Genre Documentary