close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Salt of This Sea

Annemarie Jacirs første, prisbelønte spillefilm handler om en kvinne, bosatt i Brooklyn og datter av palestinske flyktninger, som konfronteres med sin families fortid og Palestinas nåtid. Den introduserer tematikk og perspektiver vi møter i hennes senere filmer, ikke minst i Wajib: konflikten med Israel, en fremmed som vender hjem, og skildringen av tilsynelatende små, men betydningsfulle rutiner og detaljer.

Soraya oppdager at hennes palestinske bestefars sparepenger ble satt inn på en «frosset» bankkonto i Jaffa da han dro i eksil etter krigen i 1948. Fast bestemt på å kreve pengene tilbake reiser hun til Vestbredden, men opplever snart at harde realiteter står mellom henne og målet: murer, gjerder, sjekkpunkter, og ikke minst mistroen mellom palestinerne og israelere. Sammen med Emad og Marwan, to mannlige bekjentskaper som er like oppsatt på å dra fra Palestina som Soroya er på å bli, bestemmer hun seg for å ta loven i egne hender for å få det hun mener hun har krav på.

Konfiskeringen av palestinerens penger og eiendom er et kjent, men også abstrakt fenomen som Salt of This Sea klarer å gjøre konkret. Det er en intens og ofte svært vakker film, hvor Suheir Hammad gjør en imponerende prestasjon i rollen som Soraya. I sin kropp og sitt ansiktsuttrykk samler hun seksti års palestinsk frustrasjon, sinne og stolthet. Cato Fossum

Annemarie Jacir (f. 1974) er født i Betlehem, oppdratt i Saudi-Arabia og utdannet i New York. Hun er en av Palestinas fremste regissører, og en foregangskvinne for arabisk film. Jacir har laget film siden 1998, men slo igjennom med Salt of This Sea (2008), som ble nominert til debutprisen Caméra d’Or under Cannes-festivalen. Jacir driver produksjonsselskapet Philistine Films sammen med Ossama Bawardi.

 

 

Palestine, Belgia, Frankrike, Spania, Sveits 2008
Regissør Annemarie JACIR
Manus Annemarie JACIR
Fotograf Benoit CHAMAILLARD
Skuespillere Suheir HAMMAD, Saleh BAKRI, Riyad IDEIS, Zahya BAKAT, Khaled HOURANI
Produksjonsselskap Philistine Films
Språk Arabisk, engelsk, fransk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 109 min
Seksjon Directors Special Portrait Jacir
Genre Drama