close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

The Prince of Nothingwood

Ute på den afghanske landsbygda står Salim Shaheen og det lille crewet hans og lager film i et goldt og krigsherjet landsskap. Merkelapper som produktiv blir en underdrivelse når vi prøver å beskrive den afghanske regissøren og skuespilleren – idet vi møter Shaheen i filmen, er han i gang med å lage sin hundreogtiende(!) film.

Dokumentarist Sonia Kronlund har fått bevege seg i kulissene av Shaheens arbeid, og gir oss et portrett av den karismatiske filmnestoren i aksjon, idet han usjenert erklærer seg selv som primus motor for den afghanske filmindustrien, eller «Nothingwood» som han liker å kalle den. «Vi har ofret blod og svette for filmindustrien vår», forteller han, og selv om det (litt for) åpenbart er teaterblod og løskrutt som brukes på settet i de actionfylte filmene hans, er farene ved å lage film i dette landet høyst reelle. Men de voldelige og vanskelige omstendighetene forblir et bakteppe, i det som utvikler seg til en lun og fornøyelig film hvor Shaheen og kompanjongene hans får skinne.

Selv uttaler Shaheen at jobben hans er å ta vare på de svake i samfunnet. Ut fra publikums reaksjon på filmene, som ofte portretterer lokale helter i en slags Rambo-estetikk – hvor også Bollywood er en sterk inspirasjonskilde – er det tydelig at han gir dem underholdning, adspredelse og inspirasjon i en ellers vanskelig hverdag. En annerledes dokumentar om Afghanistan som det er vel verdt å få med seg! Per Eirik Gilsvik

Sonia Kronlund (f. 1966) er en fransk filmskaper, manusforfatter og journalist. Hun er utdannet innen litteratur, og har siden 2002 produsert et daglig dokumentarprogram på fransk radio kalt Les Pieds sur Terre – «beina på jorda». Kronlund har laget flere dokumentarer fra Iran og Afghanistan tidligere. The Prince of Nothingwood er hennes første helaftens dokumentarfilm.

 

 

Frankrike, Tyskland 2017
Regissør Sonia KRONLUND
Manus Sonia KRONLUND
Fotograf Alexander NANAU, Eric GUICHARD
Produsent Laurent LAVOLÉ, Melanie ANDERNACH
Produksjonsselskap Gloria Films, Made in Germany
Språk Dari, engelsk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 85 min
Seksjon Dok Sør
Genre Documentary