close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Wajib

Fem år etter sin forrige spillefilm vender Annemarie Jacir tilbake med Wajib, et familiedrama om hva det vil si å være palestiner i dagens Israel. Shadi, en palestinsk arkitekt bosatt i Italia, er tilbake i hjembyen Nazareth for å hjelpe til med søsteren Amals bryllup. Mens Shadi og faren kjører rundt i familiens gamle Volvo med bryllupsinvitasjoner, er han nødt til å forholde seg til alt han misliker med stedet han har flyttet fra: det vanskelige forholdet til faren, konservative holdninger i nabolaget og – boblende under overflaten – den israelske undertrykkingen av Palestina.

Wajib («plikt» på arabisk) er jordnær og lavmælt både i dialogen og i det visuelle uttrykket. Det er en film som tar seg god tid i skildringen av den hjemvendte sønn Shadi og hans kompliserte forhold til faren og til landet han elsker og hater. Den viser også to av Annemarie Jacirs fremste styrker som filmskaper: arbeidet med skuespillerne og evnen til å lage gode manus. Hovedrolleinnehaverne Mohammad og Saleh Bakri er far og sønn også i det virkelige liv, og fremstår som sammensatte mennesker, i likhet med filmens mange bikarakterer. Kasper Bræin Selvig

Annemarie Jacir (f. 1974) er født i Betlehem, oppdratt i Saudi-Arabia og utdannet i New York. Hun er en av Palestinas fremste regissører, og en foregangskvinne for arabisk film. Jacir har laget film siden 1998, men slo igjennom med Salt of This Sea (2008), som ble nominert til debutprisen Caméra d’Or under Cannes-festivalen. Jacir driver produksjonsselskapet Philistine Films sammen med Ossama Bawardi.

REGISSØRSAMTALE

Film: Wajib
Tid: 13. november kl. 18:00
Sted: Filmens Hus - Tancred

I tilknytning til filmvisningen blir det en samtale mellom regissør Annemarie Jacir og Gjermund Granlund fra Arabiske filmdager.

 

Palestine, Frankrike, Tyskland, Colombia, Norge, Qatar, UAE 2017
Regissør Annemarie JACIR
Manus Annemarie JACIR
Fotograf Antoine HÉBERLÉ
Skuespillere Mohammad BAKRI, Saleh BAKRI, Maria ZREIK
Produsent Ossama BAWARDI
Produksjonsselskap Philistine Films, JBA Production, Cactus World Films, Metafora, Klinkerfilm, Ape&Bjørn, Snow Globe Film, Shortcut Films
Språk Arabisk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 96 min
Seksjon Hovedkonkurranse, Directors Special Portrait Jacir
Genre Drama