close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Ayka

Ayka er nettopp blitt mor til en sønn, men flykter ut vinduet på fødeklinikken og bort fra ungen ved første anledning. Tappet for krefter karrer hun seg på arbeid, på en fabrikk hvor hun og andre kvinner parterer kylling. Og hvor sjefen snart forsvinner uten å ha betalt dem for to ukers arbeid.

I en stil som minner sterkt om de belgiske Dardenne-brødrenes film Rosetta – også den om en kvinne i en desperat situasjon – følger Ayka sin hovedperson gjennom grå og ugjestmilde Moskva-gater. Vi skjønner at hun ikke har penger, men stor gjeld. At hun er fra Kirgisistan, bor på et billig pensjonat og er uten arbeidstillatelse. Og at helsa er kraftig nedsatt etter fødselen. Filmen holder i det hele tatt lite tilbake hva gjelder kroppsvæsker, og viser oss de grunnleggende fysiske årsakene til at vern av nybakte mødre er en av velferdsstatens viktigste oppdager. Et slikt sikkerhetsnett har ikke Ayka.

Dette er en sterk og hjerteskjærende film hvor Samal Jeslijamovas prestasjon i hovedrollen bærer mye. Filmen er både universell og helt spesifikk for Russland: Den handler om en mors desperasjon over ikke å kunne ta seg av sitt nyfødte barn. Men den bygger også på statistikk som viser at hvert år forlater flere hundre kirgisiske mødre i Moskva sine nyfødte. Ayka er det rette stedet å begynne hvis man vil forstå hvorfor. CFO

Sergej Dvortsevoj (f. 1962) er en regissør og manusforfatter opprinnelig fra Sovjet-republikken Kazakhstan. Han har laget flere kortdokumentarer, men er særlig kjent for spillefilmen Tulpan, som foregår i Kazakhstan, og som vant hovedprisen i Un Certain Regard-programmet i Cannes i 2008.                  

Russland, Tyskland, Kazakhstan, Polen, Kina 2018
Regissør Sergej Dvortsevoj
Manus Sergej Dvortsevoj
Fotograf Jolanta Dylewska
Skuespillere Samal Jeslijamova
Produsent Sergej Dvortsevoj, Martin Hampel, Thanassis Karathanos, Anna Wydra
Produksjonsselskap Eurasia Film Production, Juben Pictures, Kinovdor, Otter Films, Pallas Film, ZDF
Språk Russian, kirghiz
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 100 min
Seksjon Nye Stemmer
Genre Drama