close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Makala

«Makala» betyr kull på swahili, et av de mest utbredte språkene i Den Demokratiske Republikken Kongo. Det er her vi møter Kabwita Kasongo, en ung mann som livnærer seg ved å lage og selge nettopp kull, i håp om en bedre fremtid for seg og sin familie.

Denne vakre dokumentarfilmen er en studie i kampen mellom menneske og natur, og i hva hardt arbeid vil si. Å produsere kull er krevende, men veien til markedet i nærmeste by skal vise seg å være enda tøffere. Regissør Emmanuel Gras’ observerende kamera kommer uforstyrret helt tett på familien Kasongo, som med beundringsverdig utholdenhet strever seg gjennom livet. I lange nærbilder fanger Gras også et landskap i dyster skjønnhet, og nydelige bilder ved daggry og solnedgang skaper en melankolsk stemning vi ser gjenspeilet i Kabwitas ansiktsuttrykk. Uten et par stjålne blikk rett i kamera, hadde det vært lett å forveksle Makala med en velskrevet fiksjonsfortelling.

Makala fanger et liv fjernt fra hverdagen i Norge, men filmens kjerne kan alle kjenne seg igjen i: ønsket om å lykkes, drømmen om et bedre liv. Sakte, men sikkert kan Kabwita høste fruktene av sitt arbeid, og alt man ønsker som tilskuer er å kunne gi en hjelpende hånd for å lette byrden. Vi vil at den lille familien skal lykkes, at de skal få bygget huset sitt med blikktak og frukttrær i hagen. Men veien ditt virker uendelig lang, og Kabwita er bare en av mange. AMF

Emmanuel Gras (f. 1976) er en fransk filmfotograf og dokumentarfilmskaper, utdannet ved den statlige franske filmskolen ENS Louis Lumière. Makala er hans tredje dokumentarfilm, og den ble vist på filmfestivalen i Cannes i 2017. 

Kongo, Frankrike 2017
Regissør Emmanuel Gras
Fotograf Emmanuel Gras
Produsent Nicolas Anthomé
Produksjonsselskap Bathysphere Productions
Språk Swahili, fransk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 96 min
Seksjon Dok Sør
Genre Documentary