close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Ryuichi Sakamoto: Coda

Et ustemt og slitent flygel som har overlevd en tsunami kan få sin helt egen personlighet og sin helt unike lyd. Det er bare en av oppdagelsene i Ryuichi Sakamoto: Coda, en inspirerende og poetisk musikkdokumentar om den japanske mesterkomponisten og multikunstneren. Ryuichi Sakamotos musikkarriere strekker seg over fire tiår. Sjangermessig favner den om alt fra synthpop til symfonisk, og han har vært komponist på filmer som Den siste keiseren (1987) og The Revenant (2015). Hans musikalske uttrykk vært i konstant utforskning og utvikling gjennom disse årene, hånd i hånd med Sakamotos livsreiser og hans filosofi om lyd og musikk.

Japaneren er virkelig en lydkunstner, noe regissør Stephen Nomura Schible evner å fange. Gjennom arkivopptak, intervjuer og sekvenser lever filmen opp til komponistens ideal om å være til stede og la seg absorbere av sine omgivelser. I 2014 ble Sakamoto diagnostisert med strupekreft, og selv om filmen kommer inn på sykdommen ved flere anledninger blir sykdomsfortellingen aldri styrende. Snarere blir den en nytt utgangspunkt for komponistens sjeldne livskraft og endeløse kreativitet, som kanaliseres inn i musikken han lager. TF

Stephen Nomura Schible (f. 1970) er en japanskfødt regissør og produsent, bosatt i New York. Han har filmutdannelse fra kunstskolen Tisch ved New York University og har introdusert flere japanske filmskapere til Vesten. Schible har tidligere laget en videodokumentar om gitaristen Eric Clapton, og var også medprodusent for Sofia Coppolas Lost in Translation (2003).

SAKAMOTO-AFTEN X 2: Onsdag 14. november viser vi filmen i Kulturkirken Jakob, i omgivelser som virkelig vil få frem de sakrale elementene i Sakamotos musikk. På festivalens siste dag, søndag 18. november, vises den på Cinemateket, og begge ganger kan du gjøre en helaften ut av det ved å gå rett videre på visning av konsertfilmen Ryuichi Sakamoto: Async Live (se egen omtale).

Arrangementet i Kulturkirken 14. november er et samarbeid med Japans ambassade, Kulturkirken Jakob og Ultima-festivalen. Dørene åpner 17.30, med filmstart 18.00. 

Japan, USA 2018
Regissør Stephen Nomura Schible
Fotograf Tom Richmond, Neo Sora
Produsent Eric Nyari
Produksjonsselskap Borderland Media, Cineric Creative
Språk Japansk, engelsk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 100 min
Seksjon Dok Sør, Spesialvisning
Genre Documentary Music