close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Den tyske legen

Wakolda, med norsk tittel Den tyske legen, var åpningsfilm på Film fra Sør i 2013. Filmen er laget med støtte fra Sørfond og ble vist i den prestisjetunge Un Certain Regard-seksjonen under Cannes-festivalen samme året. Det er en intenst ubehagelig film hvor regissør Lucia Puenzo tar for seg et svært omdiskutert tema – skjebnen til en av verdenshistoriens kanskje mest forhatte menn, nazistlegen Josef Mengele. Slik omtalte vi den i 2013:

Filmen er lagt til 1960-tallets Argentina hvor en argentinsk familie på reise gjennom Patagonia blir kjent med en tysk lege som presenterer seg som Helmut Gregor. Han reiser med familien til Bariloche, en avsidesliggende by ved foten av Andesfjellene, hvor Eva og hennes mann Enzo driver et hotell. Helmut viser særlig stor interesse for datteren Lilith, som er kortvokst for sine 12 år, og tilbyr sin medisinske ekspertise for å hjelpe henne og familien. Med sin inngående kunnskap om genforskning blir han mottatt med åpne armer i en by hvor mange av innbyggerne også har tysk bakgrunn – inkludert Eva. Og lik Helmut har flere av dem en fortid de ønsker å beskytte for enhver pris. Når Eva venter tvillinger, blir Helmut nærmest besatt i sin interesse for familien. Men Enzo blir mer og mer mistenksom til den sjarmerende legen.

Wakolda skaper en gysende kontrast mellom unge Liliths fascinasjon for Helmut og vår visshet om at bak den karismatiske fasaden skjuler seg en av andre verdenskrigs mest fryktede nazister. Dels intelligent drama, dels psykologisk thriller om en del av vår felles historie som ikke burde gå i glemmeboken. Wakolda er basert på Lucia Puenzos egen roman med samme navn.

Lucìa Puenzo (f. 1973) er en argentinsk regissør og forfatter. Debutfilmen XXY (2007)har vunnet en rekke priser, blant annet Goya award for Best Spanish Language Foreign Film i 2008. Etter El niño pez (2009) og altså Wakolda (2013) har hun regissert ytterligere to filmer og en TV-serie. 

Argentina, Frankrike, Norge, Spania 2013
Regissør Lucía Puenzo
Manus Lucía Puenzo
Fotograf Nicolás Puenzo
Skuespillere Natalia Oreiro, Diego Peretti, Àlex Brendemühl, Florencia Bado
Produsent Gudny Hummelvoll, Stan Jakuboicz, Axel Kushevatzky, José María Morales, Lucía Puenzo, Fabienne Vonier
Produksjonsselskap Historias Cinematograficas Cinemania, Cine.Ar, Moviecity, P&P Endemol Argentina, Televisión Federal, Hummelfilm
Språk Spansk, tysk, hebraisk
Undertekst Norsk
Visningsformat DCP
Spilletid 93 min
Seksjon Film fra Før
Genre Drama Thriller