close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

En tid for fulle hester

En tid for fulle hester var et gjennombrudd for kurdisk filmskaping både hjemme og ute: Den var den første kurdiske spillefilmen som ble produsert i Iran, og den ble tatt ut til hovedkonkurransen på Cannes-festivalen hvor den vant Gullkameraet for beste debutfilm. Også i Norge var filmen populær, og mang en publikummer forlot salen med tårene trillende nedover kinnene etter å ha sett den på filmfestival eller seinere på kino.

Filmen utspiller seg i en avsidesliggende kurdisk landsby i Iran, og handler om fem søsken som bor sammen med faren sin. Ayoub jobber i en basar, mens faren jobber som smugler i grensetraktene mot Irak. Når faren blir satt ut av spill av en landmine, må Ayoub ta over smuglerruta. Men pengene strekker ikke til for å betale for en operasjon til lillebroren Madj som lider av en medfødt sykdom. Hvordan kan søsknene klare seg gjennom krisa og fortsatt holde sammen?

«En ekstremt sterk film i grenselandet mellom fiksjon og virkelighet, med en handling som hele tiden kretser i landskapet mellom liv og død», skrev vi om filmen da den ble vist på Film fra Sør i 2001.

Bahman Ghobadi (f. 1969) er født i den kurdiske byen Baneh, og etter å ha tatt filmutdanning laget han en rekke kortfilmen før spillefilmdebuten med En tid for fulle hester. Ghobadi har oppnådd stor internasjonal anerkjennelse også for sine seinere filmer, som Skilpadder kan fly (2004) og Half Moon (2006).

Iran, Kurdistan 2000
Regissør Bahman Ghobadi
Manus Bahman Ghobadi
Fotograf Saed Nikzat
Skuespillere Ayoub Ahmadi, Rojin Younessi, Ameneh Ekhtiar-dini, Madi Ekhtiar-dini, Kosolum Ekhtiar-dini, Karim Ekhtiar-dini
Produsent Bahman Ghobadi
Produksjonsselskap Bahman Ghobadi Films, Farabi Cinema Foundation, MK2 Productions
Språk Kurdish, persisk
Undertekst Norsk
Visningsformat 35mm
Spilletid 81 min
Seksjon Film fra Før
Genre Drama War