close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Ixcanul

Et oppslukende drama om en kvinne som er fanget mellom mayafolkets tradisjoner og forventninger, og ønsket om å leve sitt eget liv. Filmen er satt til Guatemala, midt i kjerneområdene til mayafolket, ved den store vulkanen Ixcanul. Vi følger Maria som skal giftes bort til plantasjeformannen Ignacio. Selv er hun mer interessert i Pepe, en vanlig bonde, og sammen drømmer de om å rømme til USA.

Ixcanul er like mye en skildring av Marias oppvekst og umulige kjærlighet, som en skildring av mayakulturens levekår i dagens Guatemala. Filmen gir et humanistisk portrett av mayalandsbyen. Vi ser samholdet og frykten for den moderne verden, blandet med fascinasjonen for USA, rikdom, hager og biler. Skildringen balanserer mellom å gi et dystopisk bilde av en tapt kultur, og en engasjerende skildring av et liv utenfor det vi tenker er normalen.

Filmens kanskje sterkeste kort er at den klarer å skildre en kulturelt marginal gruppe gjennom å sette fokus på dypt universelle problemstillinger som vi alle kan kjenne oss igjen i. På den måten oppnår filmen det all etnografi har som ambisjon; å bringe det fjerne nærmere. En fantastisk skuespillerprestasjon av hovedrolleinnehaver Maria Coroy og gripende karakterskildringer gjør Ixcanul til en dypt engasjerende filmopplevelse.

Jayro Bustamante (f. 1977) fra Guatemala har bodd, arbeidet og studert film i flere land. Han slo igjennom med Ixcanul i 2015, som ble vist på filmfestivaler over hele verden, og han har senere laget to spillefilmer som fullfører en triologi fra det moderne Guatemala. Bustamante er en av regissørene i fokus på årets festival.

Guatemala, Frankrike 2015
Regissør Jayro Bustamante
Manus Jayro Bustamante
Fotograf Luis A Arteaga
Skuespillere María M. Coroy, María Telón, Manuel M. Antún
Produsent Jayro Bustamante, Marina Peralta, Pilar Peredo, Edgard Tenembaum
Produksjonsselskap La Casa de Production
Språk Spansk, maya
Undertekst Norsk
Visningsformat DCP
Spilletid 93 min
Seksjon Regissørportrett Jayro Bustamante
Genre Drama