close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Parasitt

Alle visningene av Parasitt på festivalen er utsolgt. Men du kan sikre deg billetter til førpremieren i januar allerede nå. Les mer og kjøp billetter her 

Sjelden har internasjonale kritikere vært mer samstemte i sin hyllest av en film, samtidig som filmen har feid alle konkurrenter av banen ved billettkontorene, med besøkstall på kino som er helt enorme. Med Parasitt har regissør Bong Joon-ho knekt koden og inntatt både børs og katedral med storm. Årets gullpalmevinner fra Cannes og åpningsfilm på Film fra Sør er en film du ikke vil gå glipp av.

Møt Kim Ki-taek, en arbeidsledig familiefar som bor sammen med kona og to voksne barn i en fattigslig kjellerleilighet. Heller ikke kona har jobb, og familien har svært dårlige framtidsutsikter. Gjennom en kompis får sønnen i familien plutselig sjansen for å bli privatlærer for tenåringsdatteren i en rik familie. Han gjør raskt suksess i jobben, og det åpner muligheter for resten av familien til å fylle diverse andre funksjoner i rikmannsboligen: datteren som privatlærer for den yngste sønnen i familien, faren som sjåfør, moren som hushjelp. Det virker som om en drøm har gått i oppfyllelse, men det ender som et mareritt. 

Det er en nesten utrolig prestasjon å klare å beskrive klassesamfunnet på en så utstudert og medrivende måte som Bong Joon-ho gjør i Parasitt. De fleste andre forsøk på film blir sittende fast i litt for forutsigbare skildringer av kampen mellom rik og fattig. Bong setter en helt ny standard ved å trekke motsetningen opp på et annet nivå, og han gjør det med effektive virkemidler fra mange sjangere.

Bong Joon-ho (f. 1969) er en av Sør-Koreas mest internasjonalt kjente filmskapere, og svært populær på hjemmebane: Skrekkfilmen The Host og den engelskspråklige action-thrilleren Snowpiercer er blant de best besøkte filmene i Sør-Korea noensinne. Bong slo for alvor igjennom med krimthrilleren Memories of Murder i 2003. 

NB! Engelsk undertekst på alle festivalens visninger.

publikumsprisen-pos

 

 

Sør-Korea 2019
Regissør Joon-ho Bong
Manus Joon-ho Bong, Jin Won Han
Fotograf Kyung-pyo Hong
Skuespillere Kang-ho Song, Sun-kyun Lee, Yeo-jeong Jo
Produsent Ok Kyung Bang
Språk Koreansk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 132 min
Seksjon Åpningsfilm, Fokus Sør-Korea, Hovedkonkurranse, Publikumsprisen
Genre Drama