close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Talking About Trees

Kunstneres kamp for egen eksistens og retten til å skape ligger i ryggmargen på nydelige Talking About Trees, som hadde premiere på filmfestivalen i Berlin tidligere i år.

Dokumentaren tar for seg Suleiman og tre andre medlemmer i en filmklubb der flere interesser og erfaringer binder dem sammen: lidenskap for å restaurere gamle filmruller, ønske om å spre kunnskap om Sudans filmhistorie, og det faktum at de alle har studert film i i eksil som følge av landets diktatoriske styre. Sammen ønsker de å pusse opp en forfallen kino og kunne dele sin enorme lidenskap for film med innbyggerne i byen Omdourman.

Filmklubben må slåss med kinoens eier for å få den i drift og kunne vise gamle klassikere som Chaplins Modern Times og nyere filmer som Tarantinos Django Unchained. Denne tråden i filmen flettes sammen med mennenes samtaler om fortiden, om mangeårig forfølgelse og tortur. «Vi er smartere enn dem, men ikke like sterke», er måten de oppsummerer situasjonen på. Møtet med Suleiman og de andre filmentusiastene er et sterkt og sympatisk vitnesbyrd om kamp mot forbud og forfølgelse, i et land som har forsmådd og mistet sine kunstnersjeler av syne.

Suhaib Gasmelbari (f. 1979) ble født i Sudan, og bodde der til midten av tenårene. Han studerte film i åtte år i Frankrike, og jobbet deretter i mange år med foto og klipp for Al Qarra, Al Jazeera og France 24. Han har skrevet og regissert en rekke kortfilmer og kortdokumentarer. Talking About Trees er hans første langfilmdokumentar. Han jobber også med å restaurere sundanesisk film som mange trodde var tapt. 

Frankrike, Sudan, Tyskland, Chad, Qatar 2019
Regissør Suhaib Gasmelbari
Manus Suhaib Gasmelbari
Fotograf Suhaib Gasmelbari
Produsent Marie Balducchi, Melanie Andernach, Mahamat Saleh Haroun
Produksjonsselskap Vidéo-de-Poche
Språk Arabisk, engelsk, russian
Undertekst Norsk
Visningsformat DCP
Spilletid 93 min
Seksjon Fokus Sudan
Genre Documentary