close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

The Weeping Woman

The Weeping Woman er siste film i Jayro Bustamantes trilogi som vises på årets festival, og bruker enda sterkere virkemidler enn de to andre til å pirke i ubehagelige sider ved Guatemalas fortid og nåtid. Her kobles legenden om La Llorona – om gjenferdet av en fortapt kvinne som drukner sine barn i fortvilelse – til rettsoppgjøret mot den forhatte generalen og senere presidenten Efrain Rios Montt. 

Montt satte i gang et folkemord mot maya-folket Ixil etter at han tok makten på 80-tallet. I filmen kalles han «general Montverde», og før siste rettssak har den aldrende generalen forskanset seg i eget hus sammen med familien. En vakker ung mayakvinne, Alma, er ansatt som hushjelp, men etter hennes ankomst begynner mystiske ting å skje, og generalens kone begynner å frykte for hans mentale helse. Mens demonstranter samles utenfor, blir stemningen i huset stadig mer anspent, og familien trekkes inn i et uhyggelig drama som truer deres sameksistens og virkelighetsoppfatning.

Bustamante blander fantasy, skrekkfilm og drama i en sterk fortolkning av fortidas grusomheter. Ikke bare drepte general Montt de fleste av Ixil-mennene, men soldatene beholdt også kvinnene som sexslaver. Indignasjonen gjennomsyrer spenningen, bildebruken og de stemningsskapende elementene i filmens visuelle stil, og skaper en filmopplevelse som både er sjokkerende og brutal, men også vakker.

Jayro Bustamante (f. 1977) fra Guatemala har bakgrunn fra reklamefilm. Han slo igjennom med Ixcanul i 2015, som ble vist på filmfestivaler over hele verden. Samme år gjestet han Film fra Sør-festivalen. Bustamante er en av regissørene i fokus på årets festival, og vi viser to nye filmer av ham som begge har hatt premiere i 2019.

Guatemala, Frankrike 2019
Regissør Jayro Bustamante
Manus Jayro Bustamante
Fotograf Nicolás Wong
Skuespillere Maria Mercedes Coroy, Sabrina De La Hoz, Juan Pablo Olyslager
Produsent Jayro Bustamante, Gustavo Matheu
Produksjonsselskap La Casa de Producción, Les Films du Volcan
Språk Spansk, kakchikel, ixil
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 96 min
Seksjon Regissørportrett Jayro Bustamante
Genre Drama Horror Fantasy