close

Oscar-nominasjoner til Film fra Sør-filmer

Javier Bardem nominert til Oscar i kategorien beste mannlige skuespiller, Biutiful til beste utenlandske film og Waste Land til beste dokumentar.

Av 28. jan 2011

Hovedrolleinnehaver Javier Bardem i Alejandro González Innaratus Biutiful er belønnet med en Oscar-nominasjon i kategorien beste mannlige skuespiller. Javier Bardem har allerede vunnet BAFTA-prisen for denne prestasjonen, og han har tidligere vunnet Oscar for sin birolle i No Country For Old Men.

Dette er en stor begivenhet for tilhengere av ”sør-film” da dette er første gang en skuespiller i en ikke engelsktalende rolle har blitt nominert i denne kategorien. I tillegg til Javier Bardems nominasjon ble Biutiful også belønnet med en nominasjon til beste utenlandske film.

Film fra Sør hadde Biutiful på festivalprogrammet høsten 2010, og vi ser oss svært fornøyde med at denne filmen får økt eksponering via denne nominasjonen.


Film fra Sør 2010s omtale av Biutiful:
Biutiful er et underfundig drama med Javier Bardem i en prisbelønnet rolle. Regissør Iñárritu har forlengst etablert seg som en av vår tids mest betydelige filmskapere med blant annet Amores Perros og Babel (begge tidligere vist på FFS). Biutiful frembringer store følelser hos publikum med Bardem i storform som kreftsyke Uxbal, et barnehjemsbarn som i voksen alder tjener penger på å kommunisere med døde. Iñárritus fjerde film er både lyrisk og visuelt dvelende over store temaer som livet, døden og kjærligheten. I all sin tragedie, fremstår filmen likevel som en stor hyllest til livet


Klikk her for å lese en flott sak fra høstens festivaluker som går gjennom regissør Alejandro González Innaratus filmografi.
 

En annen film fra festivalprogrammet høsten 2010 som ble belønnet med en nominasjon er den brasilianske dokumentaren Waste Land av Lucy Walker, Karen Harley og João Jardim.

Film fra Sør 2010s omtale av Waste Land:
"This trash is definitely middle class" flirer søppelplukkerne mens de graver seg gjennom en enkelt pose fra det enorme lasset med avfall. Jardim Gramach utenfor Rio de Janeiro er en av verdens største søppelfyllinger. Den respekterte fotografen Vik Muñiz returnerer til Brasil i håp om å kunne gi noe tilbake til sin egen "bakgård". Han setter i gang et kunstnerisk og sosialt prosjekt som involverer plukkere fra fyllingen, og vi blir kjent med enkeltindivider som tross forholdene er fulle av humor, vidd og livslyst. Filmen er et engasjerende portrett av en stigmatisert gruppe, og opplevelsen av Jardim Gramach er medrivende.