close

Årets prisvinnere - Film fra Sør 2012

Etter en fabelaktig uke med store festivalopplevelser har vinnerne endelig blitt kåret.

Av 13. okt 2012

Den japanske varulvtegnefilmen Wolf Children av Mamoru Hosoda stakk av med både hovedprisen Sølvspeilet og publikumsprisen under årets Film fra Sør-festival. Hverdagsthrilleren Neighboring Sounds av brasilianske Kleber Mendonça Filho er vinner av programseksjonen Nye horisonter. Prisen for beste dokumentarfilm gikk til Malik Bendjellouls hjertevarmende dokumentar Searching for Sugar Man. Irakisk-kurdistanske Hisham Zaman vant Multicool Nord-prisen.

Juryen bestående av Mikkel Bugge, Izer Aliu og Kari Moen Kristiansen sier følgende om publikumsvinneren og vinneren av Sølvspeilet, Wolf Children: «Vinnerfilmen er en vakker, elegant og detaljrik fortelling som strekker seg utenfor realismen for å si noe sant om mennesket. Filmen vever sammen perspektiver fra ulike generasjoner og handler om familie, oppdragelse og å slippe taket. Wolf Children er humoristisk, full av livskraft, og den formidler viktige erfaringer om det å være annerledes.»

Vinneren i programseksjonen Nye horisonter er den brasilianske hverdagsthrilleren Neighboring Sounds. I Nye horisonter vises filmer av første- og andregangsregissører. Juryen bestående av Jan Erik Holst, Joakim Thorkildsen og Oda Bahr sier om filmen: «Årets prisvinner er en hverdagsthriller med realistisk grunnunivers som bygger opp sin underliggende nervøsitet gjennom velspilte karakterdueller og et overraskende lydarbeid. Filmen tematiserer urban paranoia og klasseproblematikk i et postkolonialt samfunn på vei mot større likhet, men kan også tjene som allegori for rike lands stigende ønske om å stenge andre ute, ikke minst i Europa.»

Dokumentarjuryen bestående av Sidsel Wold, Åse Meyer og Jon Haukeland har gitt prisen for beste dokumentarfilm til Malik Bendjellouls Searching for Sugar Man. Om den sier juryen: «Filmen forteller en fantastisk god og hjertevarmende historie. Searching for Sugar Man er en fortelling fra virkeligheten som overgår enhver fiksjon. Et mysterium som nøstes opp og avdekker en gripende historie om et enkeltmenneske og en musikalsk begavelse som aldri tok av i USA og Europa. Men hans musikk levde videre i Sør-Afrika, der den ga inspirasjon og håp for mange apartheid-motstandere på 70- og 80-tallet. Filmen om musikeren Rodriguez er drivende godt fortalt og har et fantastisk lydspor.»

Solveig Thorborg, leder for Salaam Film & Dialog som delte ut MultiCool Nord-prisen, hadde følgende å si om prisvinneren: «Hisham Zaman har i sine filmer trukket på et brennstoff av viten og erfaring fra sin egen bakgrunn. Men alle hans filmer er så menneskelig universelle, at hans publikum kan speile seg i historiene og identifisere seg med personene uansett kulturell bakgrunn. Med kunstnerisk originalitet skildrer han et moderne Europa preget av store  folkevandringer, og i kjølvannnet av dette de konfrontasjoner som oppstår mellom ulike verdisyn. Hisham Zaman gjør oss ikke bare klokere på våre nye nordiske mangfoldighedskulturer, men beveger oss, så vi må gråte og le sammen med hans levende persongalleri»

Vi gratulerer alle årets vinnere!