close

Festivalvinnere Film fra Sør 2013

Fra karnevalesk surrealisme til poetisk realisme. Årets festivalvinnere er tre svært ulike filmer som hver på sitt vis griper tak i oss og leder oss inn i et eget univers - og inn i oss selv. Som i vår festivalprogfil, øyet hvor ulike landskap og historier utfolder seg, er dette filmer som lar tilskueren selv sette sammen bitene og skape sine egne historier.

Av 20. okt 2013

Elleve forrykende festivaldager er over. 90 filmer, stumfilmkonsert, fester og debatter. Vi håper alle har hatt det like fantastisk som oss på festival! Nå er det på tide å presentere vinnerne av de tre prisene vi deler ut på årets festival.

Hovedprisen Sølvspeilet 2013 går til The Dance of Reality, skrevet og regissert av Alejandro Jodorowsky.

Dette sier juryen i sin begrunnelse:
En film som med tydelighet viser at film er en kunstform, samtidig som den er en svært underholdende filmopplevelse. Den forteller en personlig historie, men med et uttrykk fjernt fra det realistiske. Snarere er filmen fabelaktig i ordets rette forstand; en usedvanlig rik fortelling med mytiske, åndelige og politiske aspekter, men også fylt av humor og varme. Vinnerfilmen er en absurd og karnivalesk, men like fullt humanistisk fabel, som hyller menneskets mangfoldighet. En kjærlighetserklæring både til individets styrke og skrøpelighet. 

Juryen valgte også å gi hederlig omtale til Den grønne sykkelen, skrevet og regissert av Haifaa Al-Mansour.

Dette var  begrunnelsen:
Gjennom å skildre de konkrete og hverdagslige hindringene for hovedpersonenes livsutfoldelse, viser filmen på upretensiøst vis hvordan det lille mennesket holdes nede. Som kvinnene i filmen er regissøren en frihetskjemper som går stille i dørene. Som lærer oss at noen ganger må vi stå stille før vi kan gå framover. Filmen forteller en helt unik historie og er utvilsomt en av tiårets viktigste. Likevel: Den vinner ikke hjertene våre ved å være politisk insiterende, men fordi den er uimotståelig sjarmerende.  

Vinneren av Dok:Sør, prisen for beste dokumentar ble The Last Station, regissert og fotografert av Christian Soto.

Juryens begrunnelse:
En vemodig, trist og vakker film om å vente på døden. Den skiller seg ut med sin gjennomførte estetiske stil, som står uendelig godt til filmens tema. Foto leker med de mørke rommene, i et poetisk tempo som bruker tid på å forføre seeren til å gi seg hen til historien. Filmskaperne har hatt en unik tilgang til menneskene på dette gamlehjemmet, og karakterene behandles med verdighet og respekt uten å bli for høflige. På en ærlig, uredd og til tider morsom måte nærmer den seg dødsøyeblikket. Dette er den beste memento mori filmen vi har sett på lenge.

Og sist, men ikke minst: Vinneren av Publikumsprisen ble Fortiden av Asghar Farhadi!
Denne filmen vil bli kjøpt opp og vist på NRK i løpet av 2014. 

I tillegg delte vi under festivalåpningen ut vår ærespris The Silver Mirror Honorary Award til Apichatpong Weerasethakul.