close

Dagens anbefalinger: Tirsdag 14.november

82 filmer over 11 dager er ingen barnemat, og det kan være fort gjort å bli overveldet av utvalget. Fortvil ikke. Her er tirsdagens tre anbefalinger.  

Av 14. nov 2017

Invisible  

VISNING: VIKA 1, kl. 18.00

I sentrum for Pablo Giorgellis andre spillefilm står 17 år gamle Ely, som ved siden av en trøttende skolehverdag jobber deltid hos en veterinær. Når det viser seg at Ely er gravid, etter en affære med en gift kollega, takler hun det på samme måte som hun gjør med alt annet i livet – med lakonisk likegyldighet. En abort virker uunngåelig, men dette er forbudt i Argentina, og å få gjort et slikt inngrep er alt annet enn lett. Etter hvert finner Ely allikevel ut at valget ikke er så opplagt som hun hadde trodd.

Kjøp billetter til visningen her

When I Saw You   

VISNING: VIKA 3, kl. 18.30

Spillefilmen When I Saw You følger palestinske flyktningers motstandskamp sett fra et lite barns perspektiv. Vi befinner oss i Jordan i 1967: Seksdagerskrigen er akkurat over, og Vestbredden og Gaza er okkupert. For mange palestinere markerer denne perioden, og krigsnederlaget, en overgang fra det å være flyktning til å utøve aktiv og voldelig motstand mot den israelske okkupasjonsmakten.

I likhet med Annemarie Jacirs forrige film, Salt of This Sea, var filmen Palestinas bidrag til Oscar for beste utenlandske film. Filmen ble vist under Arabiske Filmdager i 2013.

Etter visningen av When I Saw You blir det en Q&A med regissør Annemarie Jacir. 

Kjøp billetter til visninger her.

The Dragon Defense

VISNING: CINEMTATEKET, kl. 19.15

The Dragon Defense forteller om tre middelaldrende kolombianske menn. Samuel – filmens protagonist – er en apatisk matte- og sjakklærer, separert fra kone og datter, og lever et tilsynelatende meningsløst liv mellom en liten leie-leilighet og sjakk-klubben Lasker i Bogota. Hans nærmeste venner er den gambling-gale homeopaten Marcos og klokkemakeren Joaquin. Sammen tilbringer de tre vennene forutsigbare dager med sladder og småkrangling på slitne kafeer, kasinoer og leiligheter i den kolombianske hovedstaden, i et melankolsk drama hvor mye av dramatikken skjer utenfor kamera.

På utsiden kan The Dragon Defense fremstå som dyster, men for en tålmodig og årvåken publikummer er det mye å hente fra Natalia Santas sjakktematiske spillefilmdebut. Santa har en ekstremt nøktern fortellerstil, og puster friskt liv inn i denne bittersøte, latin-amerikansk blues-en.

Kjøp billetter til visningen her

April’s Daughter

VISNING: VIKA 1, kl. 20.15

Det kan virke som galskap av en ung jente som venter barn å la være å fortelle det til sin egen mor. Ikke minst når jenta mangler jobb og utdannelse, og barnefaren er like uerfaren. Men 17 år gamle Valeria har sine grunner. Det skjønner vi når moren April dukker opp, to måneder før termin, og flytter inn hos Valeria og søsteren Clara i familiens feriehus. For April er sine døtres rake motsetning – rik, vakker, selvsikker og handlekraftig, og med rikelig erfaring etter selv å ha blitt mor i ung alder.

Lenge før barnebarnet Karen engang er født, tar April kontroll over situasjonen og også mye av omsorgen for henne. Men er det egentlig ønsket om å hjelpe til som driver April? April’s Daughter utvikler seg til en nervepirrende thriller som holder på spenningen helt til siste bilde.

Kjøp billetter til visningen her

 

Jaha's Promise

VISNING: CINEMATEKET, kl. 21.00

Den gambiske jenta Jaha Dukureh ble som veldig mange andre i sitt hjemland omskåret i løpet av sine første år. Ekteskapet hennes med en 40-årig mann fra New York ble planlagt allerede da hun var 8 år gammel, og det ble fullbyrdet da hun ble 15.

Jaha's Promise er historien om en enkelt kvinnes knallharde kamp mot grufulle tradisjoner. I den fortellingen ligger en usedvanlig kraft, som på forbilledlig vis viser hva enkeltmennesket er i stand til å få til. Det er en veldig sterk opplevelse å ta del i Jahas historie; utover å være viktig er filmen imponerende skrudd sammen.

Kjøp billetter til visningen her