close

Fokus: Colombia

I år fokuserer vi på Colombia, og gir deg fem knallsterke og vidt forskjellige filmer du bør sjekke ut i løpet av festivalen.

Av 6. nov 2017

I årets utgave av Film Fra Sør er det satt sammen et eget program med fokus på den colombianske filmnasjonen. Takket være filmlover, støtteordninger, PROIMAGENES og insentivordning har Colombia fått god avkastning for sine filmløft. Filmnasjonen har de siste årene mangedoblet filmproduksjonen, og frembrakt anerkjente talenter og kritikerroste filmer.

Vi har håndplukket fem spillefilmer som vi håper vil falle i god smak. Tema og sjanger varierer så her skal det finnes noe for enhver!

Killing Jesus er den andre spillefilmen til Laura Mora. Hun serverer en røff fortelling fra den beryktede byen Medellin med sin voldstunge og kriminalitetspregede fortid. Handlingen er løst basert på Ortegas eget liv, og omhandler 22 år gamle Paula som leter etter sin fars morder, Jesus. Filmen følger konstant tett på Paula, men hovedrolleinnehaver Natasha Jaramillo mestrer å levere en kompleks og troverdig prestasjon som bærer filmen på sine skuldre.

Les vårt intervju med Laura Mora her.

Regissør Samir Oliveros tok en sjanse da han bestemte seg for å lage sin debutfilm Bad Lucky Goat finansiert med en Kickstarter-kampanje og en innspillingslengde på 18 dager. Heldigvis lyktes han godt med å skape en fullendt komedie til tross for filmens tilsynelatende noe alvorstunge premiss. Filmen handler om et søskenpar som ved et uhell dreper en geit, en begivenhet som blir en katalysator for en rekke uheldige hendelser for de to gjennom resten av dagen. Men, Oliveros som tok utgangspunkt i forholdet til sin egen søster, skildrer søskenparet med en inderlighet få filmer lykkes med.

The Dragon Defense, regissert av Natalia Santa, omhandler tre ulike middelaldrende menn som på hver sin måte feilet i livet. Sammen tilbringer de tre vennene forutsigbare dager med sladder og småkrangling på slitne kafeer, kasinoer og leiligheter i den colombianske hovedstaden, i et melankolsk drama hvor mye av dramatikken skjer utenfor kamera. På utsiden kan The Dragon Defense fremstå som dyster, men for en tålmodig og årvåken publikummer er det mye å hente fra Natalia Santas sjakktematiske spillefilmdebut.

Regissør Jhonny Hendrix Himestoza har med Candelaria laget en søt kjærlighetshistorie fra Havanna med maleriske billedkomposisjoner. Et eldre ektepar, preget av økonomiske problemer, gjenfinner livsgleden da kona (hvis navn er Candelaria) finner et gjenglemt videokamera som blir deres flukt fra deres daglige plager. Et friskt og alternativt pust i både handling og billedspråk som blant annet har fått støtte fra Sørfond.

The Sacrifice er den andre spillefilmen til regissør Jaime Osorio Marquez. Hans forrige spillefilm befant seg i skrekksjangeren, noe han delvis har ført videre i denne psykologiske thrilleren. Filmen handler om en menneskesky parkguide som blir nødt til å bistå to biologer og kjærester som kommer til et naturreservat for å etterforske årsaken til mystiske dødsfall blant fuglene. Det er i dette møtet hvor parkguiden som med hensikt har holdt seg unna andre mennesker at sider han selv har forsøkt å skjule sakte, men sikkert dukker opp.

BONUS: Med en flere tiår lang borgerkrig i landet, blir de nylig inngåtte fredsforhandlingene grundig og objektivt gjort rede for i dokumentarfilmen When the Guns Go Silent som vises i Det Kritiske Rom. 

Les vårt intervju med Natalia Orozco her.