close

Årets vinnere er....

Det er med stolthet vi kan presentere årets vinnere av Sølvspeilet, Dok:Sør og Publikumsprisen.

Av 18. nov 2017

SØLVSPEILET

Sølvspeilet, Film fra Sør-festivalens hovedpris, deles ut til den beste av 14 filmer i den internasjonale hovedkonkurransen.

Juryens begrunnelse:

Årets vinner av Sølvspeilet er et intimt portrett av en omstreifer og en arbeider. En karakter vi alle møter i vårt daglige liv. På alle tidspunkter av dagen. Enten vi er her i Oslo eller i Minas Gerais i Brasil.

Filmen er en episk fortelling som tar oss med på en livsreise, overveldende og upretensiøs på samme tid. Det er en film som ber om oss å forstå de enorme kostnadene hardt fysisk arbeid påfører menneskekroppen. Men, det er også en film som løfter frem gledene i livet som latter, vennskap, musikk og unnvikende kjærlighet.

Filmen vokser seg langsom, men sikkert til å bli en fusjon – mellom arbeideren, mennesket Christiano, og det politiske – og spørsmålene om hvordan vi skal jobbe og leve. En film som ber oss om å se på livet til en enkel arbeider med langt flere nyanser enn vi pleier. Laget med verdighet og respekt for erfaringene man gjør seg i løpet av et liv.

Vinneren av Sølvspeilet 2017 er Araby regissert av João Dumans og Affonso Uchoa. 

Film fra Sør donerer 35.000 kroner til den norske distributøren som lanserer filmen på norske kinoer. Premien skal gå til lanseringen av filmen på norske kinoer. 

Hederlig omtale: 
Den hederlige omtalen går til en skeiv, campy fortelling. Det er en kunstnerisk og fargerik sjangerfilm som aldri sluttet å underholde og overraske oss. Gjennom å leke med sjangerkonvensjoner og publikums forventninger er dette en film som berører tematikk som kjønn, seksualitet og gir oss en sosialpolitisk innføring til dagens Brasil.

Hederlig omtale går til Good Manners regissert av Marco Dutra og Juliana Rojas.

Sølvspeilet-juryen besto av: 
Vanja Ødegård, festivalsjef for Oslo/Fusion Internasjonale Filmfestival
Kaveh Tehrani, regissør
Marte Vold, regissør og fotograf.

DOK:SØR

Film fra Sør-festivalens dokumentarpris Dok:Sør deles ut til den beste av ti filmer i dokumentarkonkurransen.

Juryens begrunnelse:
Årets vinner er en film som gjennom intime øyeblikk og inspirerende aktivisme avdekker flere tiår med kamp, utholdenhet, smerte og håp. Den følger tre kvinner som har levd og kjempet i over 60 år. Med empati og respekt viser regissøren oss  skammen og traumenes kompleksitet på mesterlig vis. Historien om “the comfort-women" -  kvinner som ble tvunget til sexslaveri av japanske soldater under andre verdenskrig - er ikke allment kjent, selv om de har kjempet i en årrekke. I dag er de overlevende over 90 år gamle. Historiene deres er varierte, men samler seg på tvers av landegrenser gjennom sine felles byrder. De berører oss dypt - vi får lov til å ta del i deres nære relasjoner med hverandre, åpenbaringer og kamp for anerkjennelse. Etter alle disse årene, er alt de ber om er en unnskyldning - en liten gest som kan ha stor innvirkning. Som en av hovedpersonene - Gil, sier; Selv om arrene ikke forsvinner, kan hjertet helbredes.

Vinneren av Dok:Sør-prisen 2017 er The Apology regissert av Tiffany Hsiung.

Hsiung. vil motta en pengepremie på 10.000 NOK donert av Stiftelsen Film fra Sør.

Hederlig omtale: 
Juryen ønsker å gi hederlig omtale til en bevegende og klok film - som skildrer en virkelighet som ved første øyekast kan virke fjern fra vår egen, men som samtidig evner å reflektere over de universelle aspektene ved det å være menneske. Filmen berører noen av livets mest grunnleggende behov - kjærlighet, uavhengighet og respekt - og den gjør det med stor empati, presisjon og gjennom mesterlig historiefortelling.

Hederlig omtale går til The Grown Ups regissert av Maite Alberdi.

Årets jury besto av:
Mette ChengMunthe-Kaas, produsent og klipper
Ellen Ugelstad, filmskaper
Bendik Mandal, regissør

PUBLIKUMSPRISEN

Hvert år kan festivalens publikum stemme frem sin favoritt til publikumsprisen blant filmene i programmet som senere kommer i distribusjon på kino.

Årets vinner av publikumsprisen er Ut av Intet regissert av Fatih Akin.

Filmens distributør, Arthaus, mottar en lanseringspakke til en verdi av 40.000 kroner sponset av Dagsavisen og Cinema, som skal hjelpe filmen å nå sitt publikum. Ut av intet har ordinær kinopremiere i Norge i februar 2018.

Alle som har stemt på publikumsprisen er med i trekningen av en sykkel fra Dapper. Vinneren kontaktes er kontaktet. 

Sølvspeilet ærespris 2017

Kunstnerisk leder i Film fra Sør, Lasse Skagen, ble overrasket med Film fra Sørs egen ærespris på årets prisseremoni.

Festivalens grunnlegger, Dag Asbjørnsen, og daglig leder i Film fra Sør, Heidi Sandberg, overrakk prisen til en intetanende, rørt og glad Lasse Skagen. Skagen feirer i år 20 års jubileum med formidling av kvalitetsfilm om og fra sør til publikum i Oslo. Film fra Sør ble arrangert for første gang i 1991 på Blindern Filmklubb, og ansatte Lasse Skagen i fast stilling i 1997. Festivalen har siden den gang vokst seg til å bli Oslos største, og den største i Nord-Europa innen sin nisje.