close

Bong Joon-ho: En moderne, koreansk mester

Bli bedre kjent med regissøren bak fjorårets definitive kinosuksess Parasitt! Film fra Sør vier et omfattende retrospektivt regissørportrett til den sør-koreanske mesteren Bong Joon-ho.

Av 22. sep 2020

Bong Joon-ho var på alles lepper da hans nyeste film Parasitt hadde verdenspremiere under filmfestivalen i Cannes i fjor. Filmen mottok ekstatiske anmeldelser fra filmkritikerne og spådommer om en opplagt Gullpalmen-vinner fra bookmakerne. Det ble den da også, som den første koreanske filmen noensinne, og begeistringen ble ikke snauere da den i tillegg dro hjem en Oscar-statuett for beste film. Nå er vi svært stolte over å ha muligheten til å presentere bredden i filmografien til denne eksepsjonelle regissøren, for Parasitt topper en karriere bestående av mange godbiter som de færreste har sett.

Helt fra starten demonstrerer han en usedvanlig evne til å kombinere børs og katedral, og til å veksle mellom sjangere. Hvis du digget Parasitt er det bare å skaffe billetter. Ikke bare er de fleste av disse filmene vanskelige å finne på strømmetjenester, men det å oppleve Bong på stort lerret er den aller beste måten å se filmene hans på. 

Filmer som inngår i seksjonen:

Barking Dogs Never Bite

En bedagelig anlagt universitetsforeleser som lever på sin gravide kones lønn sitter hjemme og lurer på hva han skal foreta seg for å få et professorat. Men den konstante bjeffingen fra en liten bikkje et sted i blokka er i ferd med å drive ham til vanvidd; han sniker rundt i korridorene med mord i blikket... Gjennom de sammenflettede historiene til foreleseren, hans kone, en kjæledyrelskende sekretær og en vaktmester med sans for hundelapskaus, bygger Bong et satirisk mikrokosmos av det koreanske samfunnet. TIFF 

Peullandaseu-ui Gae / Sør-Korea / 2000

Memories of Murder

Året er 1986. Et lite samfunn på den koreanske landsbygda rystes av en serie stygge voldtektsdrap. En lokal politimann og en etterforsker fra storbyen blir satt til å etterforske saken, og må ty til desperate og til tider brutale midler. På samme tid vokser ryktene om en seriemorder seg sterkere. Mordmysteriet styrer filmen, i en fortelling som like mye blir en beskrivelse av menneskene hvis forbannelse det blir å vente på neste mord i håp om å komme nærmere en løsning.

Sarin ui chu-eok / Sør-Korea / 2003

The Host       

Sør-koreansk film har en egen evne til å gripe fatt i velkjente genrer og vri dem til noe helt eget. The Host er et praktfullt eksempel på nettopp dette, en monsterfilm som handler om så mye mer enn bare meningsløs ødeleggelse (selv om det naturligvis også forekommer her). Bak ligger også alvoret på lur, filmen baserer seg på en virkelig hendelse der det amerikanske militæret tømte store mengder formaldehyd i Han-elven. Med en sjelden kombinasjon av et svært velskrevet manus, strålende skuespill og politiske sleivspark leverer Bong Joon-ho nok et lite mesterverk. Cinemateket 

Gwoemul / Sør-Korea / 2006

Mother

I en småby i Sør-Korea bor en enke sammen med sønnen Do-joon. En kveld følger Do-joon etter en ung jente i byen inn i et ubebodd hus. Neste morgen finner de liket til den unge jenta på taket av huset, og alt tyder på at Do-joon er skyldig i dødsfallet. Overbevist om at han er uskyldig, og villig til å gjøre hva som helst for å bevise det, setter moren i gang sin egen etterforskning av saken. I tittelrollen finner vi Hya-ja Kim, en av Sør-Koreas store nasjonalskatter, i sitt livs prestasjon.

Madeo / Sør-Korea / 2009

Snowpiercer

I en nær fremtid har et feilslått klimaeksperiment ført til en ny istid. Alt liv er utslettet, foruten de overlevende ombord på et høyhastighetstog som ustanselig raser gjennom det postapokalyptiske isødet. Her hersker et skarpt klasseskille mellom vognene – de fattige og undertrykte i den bakre enden av toget, de mektige og velstående i front. En gruppe gjør opprør, og ledet av den fåmælte Curtis kjemper de seg gjennom toget for å ta kontroll over dets hjerte og maktsenter, motoren. Fra en dystopisk steampunk-verden åpenbarer det seg snart et mylder av fantasiunivers, det ene mer absurd og fargesprakende enn det andre, krydret med velkoreograferte kampscener.

Snowpiercer / Sør-Korea, Tsjekkia, USA, Frankrike / 2013

Parasitt 

En arbeiderklassefamilie får sjansen til å bedre sine svært dårlige framtidsutsikter når sønnen får seg jobb som studieveiler for en tenåringsjente fra en rik familie. Sønnens suksess gir muligheter for resten av familien til å innynde seg hos rikingene. Det virker som om en drøm har gått i oppfyllelse, men ender som et mareritt. Parasitt er en utstudert og medrivende film, der Bong Joon-ho setter en ny gullstandard for skildring av klassesamfunnet.

Parasitt vil være tilgjengelig på Film fra Sørs digitale visningsplattform.

Gisaengchung / Sør-Korea / 2019