close

Gullbjørn-vinneren i årets hovedkonkurranse

Mohammad Rasoulofs Det finnes ingen djevel vises i hovedkonkurranse under årets Film fra Sør.

Av 30. sep 2020

Det er en stor glede å kunne annonsere at iranske Det finnes ingen djevel er blant filmene som skal konkurrere om hovedprisen Sølvspeilet under årets Film fra Sør.

Det finnes ingen djevel vant Gullbjørnen under Berlinalen tidligere i år, hvor den i tillegg mottok den økumeniske prisen og the Guild Film Prize.

Filmens regissør Mohammad Rasoulof har skrevet seg inn i Film fra Sør-historien tidligere. Film fra Sør presenterte tre av hans filmer i et regiportrett i 2017, deriblant Mannen mot strømmen, som ga Rasoulof prisen for beste film i Un Certain Regard-programmet i Cannes året før. Besøket til Oslo ble imidlertid forhindret av at han ble arrestert på flyplassen i Teheran, for sitt kritiske blikk på de iranske myndighetene.

Det finnes ingen djevel_1

 

I Det finnes ingen djevel fortsetter Rasoulof å gå rett i strupen på det iranske prestestyret. Filmen presenterer fire vidt forskjellige fortellinger som speiles i ett og samme tema: dødsstraff. Eller rettere sagt, det vonde spørsmålet man som ufrivillig bøddel i et autoritært regime kan møte på: Ville du tatt noens liv for å spare ditt eget? Rasoulofs historier utfordrer og engasjerer, og dykker ned i de moralske dilemmaene dødsstraff som institusjon skaper – ikke bare i Iran, men også i en rekke andre samfunn hvor dette praktiseres.

Filmen er sikret distribusjon i Norge gjennom Filmpoolen, et innkjøpssamarbeid mellom Film fra Sør, Bergen internasjonale filmfestival, Tromsø internasjonale filmfestival, NRK, samt filmdistributøren Arthaus.

Det finnes ingen djevel får premiere på norske kinoer over nyttår.

– Vi i Arthaus er stolte over å distribuere Mohammad Rasoulofs nye film Det finnes ingen djevel på kino i Norge, som fortjent vant Gullbjørnen ved årets filmfestival i Berlin. Rasoulof har som sin mer kjente landsmann Jafar Panahi (Taxi Teheran og 3 kvinner) kommet i unåde hos myndighetene hjemme i Iran, men fortsetter å lage brennende aktuell filmkunst på høyeste internasjonale nivå, selv om han har både husarrest og arbeidsforbud, sier Svend Jensen, daglig leder i Arthaus.