Gjester på Arabiske filmdager 2018


 

   

Ziad Doueiri (f. 1963) er fra Libanon, men har studert film i USA der han blant annet har jobbet som kameraassistent på flere av Quentin Tarantinos filmer. Doueiri debuterte som regissør med den selvbiografiske filmen West Beirut (1998) som ble hyllet av filmkritikere verden over. Han har også regissert filmene Lila Says (2004) og The Attack (2012). Sistnevnte ble vist på Arabiske filmdager i 2013.

    

Mohamed Siam er en egyptisk regissør, produsent og fotograf. Hans debuterte som dokumentarfilmregissør med Whose Country? i 2016, og filmen ble vist på store internasjonale filmfestivaler. Amal, hans andre film, fikk i 2017 den store æren av å åpne IDFA – verdens mest prestisjetunge dokumentarfilmfestival i Amsterdam. Filmen har fått meget gode kritikker, og ble støttet av norske Sørfond. Amal er produsert i samarbeid med Ingrid Lill Høgtun i Barentsfilm.

Nizam Najar har vokst opp i Syria, Libya og Sudan, men flyttet til Norge med familien i 2002. Han er utdannet dokumentarregissør fra filmskolen på Lillehammer, og journalistutdannelsen i Volda. Etter studiene laget han Diary from the Revolution (2013). Aleppos fall hadde verdenspremiere på IDFA i november.

 
Omer Alkateb er 24 år gammel, og født og oppvokst i Syria. I 2014 måtte han flykte til Tyrkia der han fikk seg jobb som kokk. I Istanbul ble han kontaktet av den tyrkiske regissøren Ayshe Toprak og aktivisten Mahmoud Hassino, somhadde en idé til en film. I dokumentaren Mr Gay Syria får vi et innblikk i LHBTI -samfunnet Omer var en del av i Istanbul, og livet som LHBTI–flyktning. Omer kom til Norge i september 2016, og bor og jobber i Bergen.