close

Festivalguide

Arabiske filmdager 2017 er en festival fylt til randen med gode filmer, spennende dokumentarer, regissørsamtaler og paneldebatter! Det kan være vanskelig å holde tunga rett i munn - derfor har vi laget en liten guide som hjelper deg gjennom årets festival. 

Av 27. mar 2017

I år har vi hele 26 titler på programmet, fordelt på 48 visninger. Vi skal vise kritikerroste dramafilmer, komedier som vil få deg til å le, en ordentlig arabisk klassiker, spennende debatter og fest og moro

SKAMLØST BRA DAMER

Arabisk film blir stadig bedre, og i år har vi et sterkt fiksjonsprogram med flere prisvinnende filmer. Årets åpningsfilm, Clash, finner sted midt i opprøret i Kairo i 2013 og åpnet også Un Certain Regard-seksjonen ved filmfestivalen i Cannes i 2016.

I tillegg har vi en haug av filmer med skamløse kvinner i hovedrollen. Nesten halvparten av filmene på årets program har en sterk kvinnelig rolle som stikker seg frem som eksempelvis Mustang, In Between og 678 Kairo. I Parisienne og Foreign Body møter vi sterke kvinnelige hovedroller i deres første møte med nye omgivelser i nytt land.

STERKT DOKUMENTARPROGRAM

Vi er ekstra stolte av dokumentarprogrammet vårt som har noen virkelig sterke historier.

The Father, The Son and The Holy Jihad tar for seg en fransk-syrisk far og en sønn som drar til Syria for å delta i den hellige krigen, og viser flere sider av krigen i Syria og det å delta i jihad. Denne dokumentarer er essensiell dersom du ønsker å forstå den katastrofale krigen bedre. 

Vi viser også en dokumentar om den eneste dyrehagen i Palestina, et land under stadig okkupasjon. I Waiting for Giraffes møter du virkelighetens Doktor Dyrego som har et sterkt ønske om å få en sjiraff til Qalquilya Zoo.

Off Frame AKA Revolution Until Victory og Letters From Baghdad er historiske dokumentarer som viser henholdsvis palestinsk motstandskamp på 1970-tallet med nytt arkivmateriale, og historien om en meget viktig britisk dame i Midtøsten på 1920-tallet, som endelig får den oppmerksomheten hun fortjener.

KOMEDIE OG MUSIKK

Ali, the Goat and Ibrahim er en surrealistisk road-movie med en geit i en av hovedrollene. Ja, du hørte riktig. Resultatet er en film man ikke burde overtolkes, men som heller bare burde sees som den er. La Isla er en humoristisk film om en konflikt på en holme mellom Marokko og Spania som er verdt å få med seg.

Vi har også filmer der musikken står i sentrum og er du opptatt av nettopp dette kan vi anbefale at du tar turen innom Vika for å få med deg Junction 48 som omhandler palestinsk ungdom som bruker hip-hop for å slå tilbake mot israelsk undertrykkelse, og Tramontane som er spekket med svært gode musikalske prestasjoner av hovedkarakteren, Rabih.

SPESIALVISNINGER OG FEST 

I år har vi funnet tre kortfilmer somvi bare måtte visere dere, og derfor har vi satt opp et eget kortfilmprogram!

Programmet består av filmene We Are Fine Just Like This, A Man Returned og Kindil. Filmene vil bli vist rett etter hverandre, og er alle vidt forskjellige i tematikk og form.

Vi har tidligere vist klassikere ved Arabiske filmdager, og i år er intet unntak! The Night of Counting the Years handler om to brødre som finner ut at stammen de tilhører overlever økonomisk ved å selge antikviteter fra gamle gravkamre.  Filmen kan minne litt om Indiana Jones, dog med et noe  lavere action-nivå. Alle som er interessert i arabisk film bør notere seg denne! 

Selvfølgelig er det også i år legendarisk fest på lørdagen! Denne finner sted i kjelleren på Vika, har aldersgrense 18 år og begynner rundt 22.30! Inngang til festen er gratis ved fremvisning av festivalbillett. 

PROMINENTE REGISSØRER

I år er vi så heldige å ha tre eminente regissører på besøk under festivalen. 
Regissøren av årets åpningsfilm, Mohamed Diab, kommer til Arabiske filmdager, og vi gleder oss stort! I den forbindelse vil vi vise Diabs debutfilm, 678 Kairo, i tillegg til Clash

Zaradasht Ahmed er mannen bak dokumentarsuksessen Nowhere to Hide som vant prisen for beste dokumentar under IDFA. Den norskproduserte filmen handler om sykepleieren Nori Sharif som jobber i "Dødens Triangel" i Irak. Ahmed kommer til festivalen 31.mars for å snakke om Nowhere to Hide

Den doble Sølvbjørnvinneren Min arabiske vår er også å finne på årets program, og vi er utrolig stolte av at regissøren bak filmen, Mohamed Ben Attia, også vil være tilstede under årets festival for å snakke om sitt arbeid. 

Les mer om regissør- og panelsamtalene under festivalen her

RABATTER

I år har vi avtaler med to spennende spisesteder, og ved å vise kinobillett til en av Arabiske filmdagers visninger, får du disse rabattene:

- 25% avslag på take away bánh mì og take away bakevarer fra Xích Lô (Vikaterrassen) 
- Rabatt på festivalmeny og utvalgte varer på Norð Klingenberg (Klingenberg)

NB!

Alle tidene på våre nettsider er korrekte, men det har sneket seg inn noen feil i det fysiske programmagasinet som vi ber publikum om å være oppmerksomme på. Her finner du oversikten over disse.