close

Regissør- og panelsamtaler

Arabiske filmdager er mer enn bare film. I tillegg til et program bestående av arabisk kvalitetsfilm fra øverste hylle, arabisk fest og annen festivalmoro, legger vi opp til å nyansere samfunnsdebatten ved å arrangere Q&A’s, regissørsamtaler og paneldebatter. Her finner du oversikt over årets arrangementer.

Av 21. mar 2017

Panelsamtaler 

Etter enkelte av filmvisningene arragerer vi panelsamtaler, hvor vi diskuterer aktuell tematikk knyttet til filmene. Under årets Arabiske filmdager arrangerer vi følgende panelsamtaler: 

"Skal jeg bli eller skal jeg dra?" 

Etter visningen av The Father, the Son, and the Holy Jihad, lørdag 1.april klokken 15.30 i Vika 2. Kjøp billetter til visningen her.

Thomas Hegghammer, terrorforsker ved FFIog Sigurd Falkenberg Mikkelsen, tidligere midtøstenkorrespondent for NRK diskuterer motivasjonene fremmedkrigere har for å dra til Syria og hvilke tiltak europeiske stater kan og bør sette inn.

Om The father, the Son and the Holy Jihad

En sønn drar fra Frankrike til Syria for å delta i hellig krig – først mot Bashar al-Assads regime og deretter IS. Litt senere drar faren, Bassam, etter sønnen for å gjøre det samme. Hvordan kan det ha seg at familien Ayachi som på 1980-tallet ble sett på som prakteksempelet på fransk integrasjonspolitikk havner midt oppi dagens mest betente konflikt? The Father, the Son, and the Holy Jihad viser et mer nyansert bilde av hvordan hellig krig ikke er en svart/hvitt merkelapp, men en kategori som inneholder en haug av gråtoner det er viktig å løfte frem for å forstå konflikten i Syria bedre.

 

"Tåler diktatorer en spøk?" 

Satirikere i hele den arabiske verden blir fengslet eller tvunget til å flykte. Men hvor farlig er egentlig satire for diktatorene i Midtøsten?

Etter visningen av Tickling Giants, søndag 2.april klokken 17.15 i Vika 2. Kjøp billetter til visningen her

Deltakere:

Jacob Høigilt, PRIO/IKOS, UiO, Mona Abdel-Fadil, IMK, UiO, Mohab Mohamed, IKOS, UiO, Stephan Guth, IKOS, UiO
 
Om Tickling Giants: 
 

Bassem Youssef savnet noen som turte å tulle med politikere og media i Egypt etter den arabiske våren. Dermed forlot han jobben som kirurg, så til USA for inspirasjon til å lage et program som lignet på Jon Stewarts ”The Daily Show” og startet en YouTube-kanal som raskt ble populær. Det tok ikke lang tid før Bassem fikk sitt eget ukentlige program på TV og er i dag kjent som Egypts svar på Jon Stewart. Tickling Giants skildrer hvor kraftfull politisk satire kan være, men også medaljens mørke bakside når autoritære myndigheter føler seg fornærmet.

Gåten Qatar 2022

Hvorfor vil Qatar, et land uten fotballtradisjoner, arrangere fotball VM? Hvor alvorlig er arbeidsforholdene for fremmedarbeiderne som bygger stadionene, og hvordan burde vi i Norge forholde oss til det?

Etter visningen av The Workers Cup, søndag 2.april klokken 15.00 i Vika 2. Kjøp billetter til visningen her.

Deltakere:

Charlotte Lysa (stipendiat på IKOS med Gulfen som forskningsområde) Ina Tin (Amnesty), Robert Renè Hansen (Internasjonal Avdeling, LO) og Kristian Takvam Kindt (prosjektleder Arabiske filmdager)

Samtalen er et samarbeid mellom LO og Arabiske filmdager.

Om The Workers Cup

Vi følger en gruppe bygningsarbeidere som har kommet til Qatar fra en rekke ulike asiatiske og afrikanske land. I et forsøk på å leve opp til et slags samfunnsansvar, bestemmer alle byggeselskapene som jobber med fotball-VM seg for å arrangere en fotball-cup for arbeiderne, der hvert selskap har sitt eget lag. Gjennom turneringen får vi innblikk i hvordan livet er for arbeiderne som har forlatt familiene sine for å forsøke å tjene nok penger slik at familien i hjemlandet kan klare seg.

 

Regissørsamtaler

CLASH

Visning: torsdag 30. mars kl. 18.00, Vika 1 

Samtale med regissør Mohamed Diab etter filmen. Billett til visningen finnes her

Visning: fredag 31. mars kl. 19.00, Vika 3

Samtale med regissør Mohamed Diab etter filmen. Billett til visningen finnes her. 

MIN ARABISKE VÅR 

Visning: fredag 31. mars kl. 18.30 på Vika 1 og lørdag 1.april kl. 18.00 på Vika 3 

Samtale med regissør Mohamed Ben Attia etter filmen. Billetter til visningen på fredag finnes her, og billetter til visningen på lørdag finnes her

 

NOWHERE TO HIDE 

Visning: fredag 31. mars kl. 16.30 på Vika 3

Samtale med regissør Zaradasht Ahmed etter filmen. Billetter til visningen finnes her