close

Dagens anbefalinger: søndag

Det er festivalens siste dag og vi har så innmari mye bra film å by på. Få med deg minst en, helst tre. Her er våre sterkeste anbefalinger.

Av 1. apr 2017

LETTERS FROM BAGHDAD

Visning: kl. 14.00. Kjøp billett her.

Møt briten Gertrude Bell, en av de mest innflytelsesrike kvinnene i den arabiske verden på 1900-tallet, som av flere har fått tilnavnet ”den kvinnelige Lawrence of Arabia”. Bell var blant annet med på å tegne opp grensene for Irak og hun var med på å etablere det irakiske museet som fikk store ødeleggelser under, og i tiden etter, den amerikanske invasjonen i 2003. Hun hadde altså stor påvirkning på Storbritannias posisjon i Midtøsten på 1920-tallet. Letters from Baghdad løfter frem en viktig historisk kvinnelig skikkelse som ikke har fått den oppmerksomheten hun virkelig fortjener.

THE WORKERS CUP

Visning: kl. 15.00. Kjøp billetter her.

The Workers Cup er en av svært få filmer hvor regissørene har fått tilgang til fremmedarbeidere i et gulfland. Dette er en engasjerende dokumentar om arbeiderne som bygger stadionene til fotball-VM i Qatar i 2022. Vi følger en gruppe bygningsarbeidere som har kommet til Qatar fra en rekke ulike asiatiske og afrikanske land. I et forsøk på å leve opp til et slags samfunnsansvar, bestemmer alle byggeselskapene som jobber med fotball-VM seg for å arrangere en fotball-cup for arbeiderne, der hvert selskap har sitt eget lag. Gjennom turneringen får vi innblikk i hvordan livet er for arbeiderne som har forlatt familiene sine for å forsøke å tjene nok penger slik at familien i hjemlandet kan klare seg.

Panelsamtale: "Gåten Qatar 2022"

Vi inviterer til panelsamtale etter visningen av The Workers Cup i Vika 2, søndag 2.april.

Hvorfor vil Qatar, et land uten fotballtradisjoner, arrangere fotball VM? Hvor alvorlig er arbeidsforholdene for fremmedarbeiderne som bygger stadionene, og hvordan burde vi i Norge forholde oss til det?

Deltakere: Charlotte Lysa (stipendiat på IKOS med Gulfen som forskningsområde) Ina Tin (Amnesty), Robert Renè Hansen (Internasjonal Avdeling, LO) og Kristian Takvam Kindt (prosjektleder Arabiske filmdager)

Samtalen er et samarbeid mellom LO og Arabiske filmdager.

 

 

HOUSE WITHOUT ROOF

Visning: kl. 16.15. Kjøp billetter her.

House Without Roof er et velspilt drama med både alvor og lun komikk om tre søsken som møtes i den irakiske delen av Kurdistan for å begrave sin mor. Morens siste ønske er å begraves i en avsidesliggende landsby, men å etterkomme dette ønsket er det ingen i den utvidede familien som er interessert i. I et øyeblikk av kjærlighet til hverandre og moren bestemmer søsknene seg for å stjele kista og legger ut på veien mot et sted ingen av dem helt vet hvor er. Traumene søsknene opplevde da familien flyktet fra Saddam Husseins terrorvelde mot den kurdiske befolkningen på åttitallet er aldri langt unna mens de sitter i bilen med mors kiste på lasteplanet. Og samtidig som ferden tar dem bort fra det kjente, varsler radioen urovekkende nyheter om hvordan IS stadig rykker inn, noe som vitner om nye usikre tider for kurdere i Irak.

FOREIGN BODY 

Visning: kl. 19.00. Kjøp billetter her.

Hiam Abbas er en av den arabiske verdens mest kjente skuespillere og er mest kjent for sin rolle i filmen Lemon Tree. I Foreign Body spiller hun en av hovedrollene. 

Vi møter en ung, tunisisk jente etter at hun har kommet seg over Middelhavet. Det antydes at Samia bare så vidt har overlevd ferden. Hvordan hun kom seg til Lyon vet vi ikke, men at Samia ikke er typen som lar seg pille på nesen er åpenbart. Tilfeldighetene vil ha det til at Samia møter enken Berteau som leter etter hjelp i huset, og insisterende som Samia er får hun jobben. Denne filmen er ikke den typiske historien om den jobbløse immigranten på flukt fra politiet som vi har sett flere eksempler på. 

CLASH

Visning: kl. 21.15 Kjøp billett her.

Clash er satt til Kairo under de voldsomme demonstrasjonene som endte med at president Mursi fra Det muslimske brorskap ble avsatt av militæret i 2013. Fantastisk kameraarbeid og strålende skuespill gjør at Clash lykkes i å skape et intenst kammerdrama, som preges av både hat, kaos og dyp medmenneskelighet. Ved å fokusere på konflikten for og mot brorskapet, er Clash en film som tar tak i den såreste og kanskje mest skadelige konflikten, ja – selve essensen av kulturkampen i den arabiske verden. Selv om filmen omhandler en konkret konflikt i Egypt som var på sin høyde for et par år siden, er dette en historie som er universell, og scenariene Diab skisserer er kanskje nærmere enn vi liker å tro.

SULTEN? 

Ved å vise kinobillett til en av Arabiske filmdagers visninger samme dag, får du disse rabattene:

Rabatt på festivalmeny og utvalgte varer på Norð Klingenberg (Klingenberg)

Norðs festivalmeny består av disse to tilbudene: 

Norð Festivaldeal 1 - kr 125,-
- Frokostbaggis - med kalkun, syltet agurk, rødløk, tomat, lollo og aioli
- Kaldpresset appelsinjuice
- Svart kaffe med gratis påfyll

Norð Festivaldeal 2 - kr 145,-
- Blings - Fjellklassiker med kalkun og sæterost, eller Ertitudeproblem (vegetar)
- Kaldpresset appelsinjuice
- Svart kaffe med gratis påfyll