close

Oscar-nominert regissør åpner Arabiske filmdager 2018

Ziad Doueiri kommer til Oslo og åpner årets festival med libanesiske Fornærmelsen (eng. tittel The Insult).

Av 27. jan 2018

Det er en glede å kunne slippe nyheten om at Ziad Doueiri, som ble Oscar-nominert tidligere denne uken, er vår hovedgjest under den åttende utgaven av Arabiske filmdager i april.

”Dette er fjerde gang filmene mine skal til Norge, og jeg gleder meg masse til festivalen,” skriver Doueiri i en e-post til oss.

Fornærmelsen, som ble nominert i kategorien beste fremmedspråklige film, er et thrillerdrama som tar utgangspunkt i en konfrontasjon mellom den libanesiske huseieren Tony og den palestinske arbeideren Yasser.

Rettsdramaet løfter frem den langvarige og betente konflikten mellom libanesere og palestinere som bor i Libanon, og vektlegger tematikk som skyld, ære og rettsikkerhet. Det er med andre ord en svært politisk film som åpner årets festival, men også en personlig historie om to stolte menn som nekter å gi seg.

"Oscar-nominasjonen er selvsagt en personlig seier, men for meg er det en enda større glede at Libanon er nominert for første gang. Filmen har siden premieren blitt møtt av sterk motstand fra flere hold, som blant annet har ført til at den har blitt forbudt i Palestina. Å få Oscar-nominasjonen er forhåpentligvis med på å gjenvinne dets legitimitet” fortsetter Doueiri.

Les anmeldelsen av Fornærmelsen i Hollywood Reporter her

Om Ziad Doueiri

Ziad Doueiri (f. 1963) er fra Libanon, men har studert film i USA der han blant annet har jobbet som kameraassistent på Quentin Tarantinos filmer som Reservoir Dogs og Pulp Fiction. Doueri debuterte som regissør med den selvbiografiske filmen West Beirut (1998) som ble hyllet av filmkritikere verden over. Han har også regissert filmene Lila Says (2004) og The Attack (2012). Sistnevnte ble vist på Arabiske filmdager i 2013.

Om Fornærmelsen

I filmens begynnelse møter vi den libanesiske huseieren Tony som under en diskusjon heller vann på den palestinske arbeideren Yasser, som har kommet for å gjøre utbedringer på huset hans. Det som først virker som en bagatell blir snart til en mye større sak, og før man vet ordet av det møtes de to i et rettsoppgjør med politiske ringvirkninger uten like. 

Fornærmelsen har vært vist på en rekke på internasjonale filmfestivaler og funnet flere gjeve priser desiste månedene. Dette er en svært aktuell film fra dagens Beirut, som tar opp spørsmål om hvordan muslimske palestinere og kristne libanesere som har vært i årelange konflikt skal kunne leve sammen i Libanon.

Filmen er en del av Filmpool-samarbeidet, distribueres av Arthaus og vil få ordinær kinopremiere senere i år.