close

Arabiske filmdager på Saladindagene

Varm opp til Arabiske filmdager med filmvisninger under Saladindagene 5-7.mars på Litteraturhuset.

Av 14. feb 2018

Saladindagene har navnet fra den muslimske hærføreren Saladin som gjenerobret Jerusalem fra korsfarerne. Inspirert av denne historien samles forskere og forfattere til samtaler om sammenhengene mellom fortid, nåtid og framtid - i Europa og Midtøsten - i begynnelsen av mars på Litteraturhuset i Oslo.

Ideen om en evig konflikt mellom kristne og muslimer står sterkere i dag enn på lenge, og årets utgave av Saladindagene gjør et forsøk på å oppsummere ti år med islamdebatt.

Les mer om Saladindagene her.  

I tillegg til en rekke spennende foredrag og panelsamtaler blir det arrangert to filmvisninger i samarbeid med Arabiske filmdager.

Tirsdag 6. mars kl. 20.00 ser du den kritikerroste dokumentaren Nowhere to Hide om den uforståelige krigføringen i Irak, og onsdag 7. mars kl. 21.00 vises In Between – en knallsterk film om tre unge kvinner i det arabiske miljøet i Tel Aviv.

Begge visningene er gratis!

Om In Between

Varighet: 96 min. Engelsk tekst.

Maysaloun Hamouds første spillefilm er en skikkelig kul film om tre vidt forskjellige kvinner som bor i Israel. Laila og Salma deler leilighet i Tel Aviv. Begge bryter med familien og samfunnets snevre kvinneroller. Så flytter den konservative studenten Nour inn i kollektivet.  Filmen bryter tabuer og tråkker på nitriste tradisjoner, men uten den litt klamme følelsen som kan forfølge filmer om frigjorte palestinere i Israel. Filmen handler først og fremst om hverdagsliv, og ikke spektakulære plottlinjer, og det er i beskrivelsen av hverdagslivet sosial endring viser seg tydeligst.

Sjekk ut In Between-eventet 

Om Nowhere to Hide

Varighet: 86 min. Engelsk tekst.

I 2011 trakk amerikanske styrker seg ut av Irak og etterlot landet i en forsiktig optimisme. I Nowhere to Hide følger vi firebarnsfaren Nori Sharif som bor i den nordlige delen av landet, kjent på folkemunne som ”Dødens triangel.” Han jobber som sykepleier og har troen på en bedre fremtid. Regissør Zaradasht Ahmed utstyrer Nori Sharif med et kamera, og følger ham i en fem års periode. I løpet av disse årene forsvinner håpet om fred og blir byttet ut med en ny, enda grusommere og uforståelig krigføring. Ahmeds dokumentar viser de fatale konsekvensene krigen har for enkeltmennesker, og det er hjerteskjærende å se hvordan Nori og familien tvinges fra hjemmet sitt og blir flyktninger.

Sjekk ut Nowhere to Hide-eventet