close

PROGRAMMET ER SLUPPET!

Endelig er den store dagen her. Hele programmet til Arabiske filmdager er ute, og billettsalget er i gang!

Av 5. apr 2018

Vi har lett, sett og jobbet på spreng for å sikre oss de beste filmene fra og om den arabiske verden. Resultatet er 21 filmer fordelt utover fire dager som engasjerer, berører, opplyser og setter i gang lattermusklene.

Hele programmet finner du HER!

Internasjonale favoritter  
Årets program er smekkfullt av filmer som har reist på store internasjonale festivaler, og høstet ros fra internasjonale filmkritikere. Åpningsfilmen Fornærmelsen vant pris for beste skuespiller i Venezia og ble nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film. Den egyptiske dokumentaren Amal åpnet verdens mest prestisjetunge dokumentarfilmfestival, IDFA, og Beauty and the Dogs fra Tunisia var en av få filmer som ble plukket ut til et av hovedprogrammene i Cannes i fjor.

Underholdning i fokus
Av fiksjonsfilmer har vi en rekke filmer som først og fremst skal underholde. Har du lyst til å se en ekte hyllest til ”kongen av pop” kan vi anbefale Sheikh Jackson, mens vi i The Blessed får vi servert en strålende familiefortelling fra Algerie om hvordan fortidens traumer og nåtidens undertrykkelse påvirker våre mest intime relasjoner. Razzia er en episk og storslagen flettverkshistorie om rasisme, diskriminering og det å være annerledes, mens The Nile Hilton Incident er noe så sjeldent som en spenningsdrevet krim fra Egypt.

Følg årets Facebook-event her. 

Årets gjester
Vi er utrolig glade over å ha regissøren bak Fornærmelsen, Ziad Doueiri, som vår hovedgjest på årets festival. Doueiri er fra Libanon, men har studert film i USA der han blant annet har jobbet som kameraassistent på flere av Quentin Tarantinos filmer. Doueiri debuterte som regissør med den selvbiografiske filmen West Beirut (1998) som ble hyllet av filmkritikere verden over. I tillegg til Fornærmelsen viser vi West Beirut og The Attack under festivalen.  Mohamed Siam, fra Egypt, er regissør, produsent og fotograf. Amal, hans andre film, fikk i 2017 den store æren av å åpne IDFA og endelig kan du se den på her i Norge under festivalen.

Faouzi Bensaïdi er en anerkjent marokkansk regissør, skuespiller og artist. Hans første spillefilm, A Thousand Months, ble vist i Cannes i 2003. Volubilis er Bensaïdis fjerde film. Bensaïdi deltar på Arabiske filmdager både som regissør av Volubilis, hans fjerde spillefilm, og som skuespiller i både Volubilis og i den algeriske filmen The Blessed.  I tillegg får vi besøk av Nizam Najar har vokst opp i Syria, Libya og Sudan, men flyttet til Norge med familien i 2002. Han står bak dokumentaren Aleppos fall som også hadde verdenspremiere på IDFA i november. Omer Alkateb er 24 år gammel, og født og oppvokst i Syria. Omer kom til Norge i september 2016, og bor og jobber i Bergen. Han kommer til Arabiske filmdager i forbindelse med dokumentaren Mr Gay Syria som gir oss innblikk i LHBTI -samfunnet i Istanbul, og hvordan livet er som LHBTI–flyktning.

Knallsterke dokumentarer
På programmet har vi også en rekke dokumentarer som tematiserer den politiske og sosiale utviklingen i den arabiske verden. Of Fathers and Sons følger en jihadistisk gruppe som kjemper i Nord-Syria og er et unikt portrett av krigen fra nært hold. The Judge viser hvordan det er å komme inn som den første og eneste kvinnelige sharia-dommeren i Palestina, mens en film som Mr Gay Syria viser hvordan homofili og seksualitet fortsatt er tabu i store deler av Midtøsten.

Palestina-fokus
I år har vi også et fokus på filmer som tematiserer Palestina fra ulike synsvinkler. The Oslo Diaries forteller historien om Oslo-avtalen gjennom dagbøkene til aktørene som deltok i forhandlingene. Wajib fokuserer på livet til helt vanlige folk under okkupasjonen, mens dokumentaren Occupied Palestine tar oss tilbake til begynnelsen av 80-tallet og gir et fascinerende innblikk i hvordan palestinere så på fremtiden for over 30 år siden. Ziad Doueiris Fornærmelsen handler om situasjonen for palestinske flyktninger i Libanon, mens The Attack, fra samme regissør, er et psykologisk drama om en tilsynelatende velintegrert palestiner med israelsk statsborgerskap, som får livet snudd på hodet når hans kone blir mistenkt for et selvmordsangrep. Samlet byr disse filmene på friske og spennende perspektiv på en av verdens vanskeligste konflikter.

Panelsamtaler
Arabiske filmdager er mer enn bare film. Etter enkelte av filmvisningene arrangerer vi panelsamtaler, hvor vi diskuterer aktuell tematikk knyttet til filmene. Her er en oversikt;

KAN FREDSPROSESSEN GJENOPPLIVES?

Etter visningen av The Oslo Diaries

Fredag 20/4 18:15, Vika 1

20 år etter Oslo-avtalen ble inngått synes håpet om en slutt på okkupasjonen og varig fred i Israel og Palestina fjernere enn noensinne. Hva skal til for å få til reelle forhandlinger, hva skal til for at de lykkes, og bør Norge ta initiativ til å være fredsmekler i konflikten en gang til? Samtalen finner sted i forbindelse med visningen av The Oslo Diaries, i samarbeid med Nobels Fredssenter.

Kjøp billetter til visningen her!

STATUS: SYRIA 

Etter visningen av Of Fathers and Sons

Søndag 22/4 15:45, Vika 2

Hvem kjemper mot Bashar Al-Assad sitt regime i dag? Hvordan vil en rettferdig fred i Syria se ut fra deres perspektiv, og hva må til for å få til en langsiktig fredelig løsning?  Samtalen finner sted i Vikakjelleren etter visningen av Of Fathers and Sons, i samarbeid med Norges Fredsråd.

Kjøp billetter til visningen her!

SKEIV OG PÅ FLUKT

Etter visningen av Mr Gay Syria

Lørdag 21/4 16:15, Vika 1 

Hvordan er det å være skeiv flyktning? Syriske Omer Alkateb kom til Norge i 2016, og er gjest ved festivalen. I samarbeid med Skeiv verden inviterer vi til en samtale i Vikakjelleren med ham og flere etter visningen av Mr Gay Syria.

Kjøp billetter til visningen her!

Å SENSURERE SEG SELV ELLER BLI SENSURERT? EN SAMTALE MED ZIAD DOUEIRI

Etter visningen av Fornærmelsen

Lørdag 21/4 13:00, Vika 1

Etter visningen av Fornærmelsen vil det flerkulturelle utvalget i Norsk PEN v/Elisabeth Eide og Nisrin Maktabi Barkouki ha en samtale med Ziad Doueiri om sensur og selvsensur for kunstnere i arabiske land. Samtalen er gjort i samarbeid med Norsk PEN.

Kjøp billetter til visningen her!

HVA ER ISLAMSK FEMINISME?

Etter visningen av The Judge

Lørdag 21/4 18:30, Vika 2

Ofte presenteres islam og feminisme som to motsetninger, men hva er egentlig forholdet mellom de to? Kan islam være feministisk og kan feminisme være islamsk? Og kan man være del av en rettsstat som har sharialov og samtidig være feminist? Samtalen finner sted i Vikakjelleren etter visningen av The Judge, i samarbeid med Minotenk.

Kjøp billetter til visningen her!

Inne på programsiden vår får du en rask oversikt over hva som vises under festivalen. Trykk deg inn på filmene for å lese mer om filmene og se når de vises. Billetter kan bestilles både direkte fra vår nettside og gjennom Nordisk Film Kino.

Mer info om billetter finner du her.