close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

One Child Nation

One Child Nation fletter sammen det personlige og det politiske til en fortelling om Kinas omstridte ettbarnspolitikk. Den lovpålagte og strengt håndhevede familieplanleggingen ble innført i 1979 for å bremse landets befolkningsvekst. I 2016 ble den endret til at hvert par kan få inntil to barn. Ettbarnspolitikken har vært svært omdiskutert i og utenfor Kina, og denne dokumentaren fokuserer på de brutale ringvirkningene politikken har hatt på innbyggerne – og spesielt på kvinner.  

For hvordan klarer man egentlig å føre en politikk som beveger seg såpass langt inn i den private sfæren? Regissørene Nanfu Wang og Jialing Zhang viser hvordan gjennomføringen har vært avhengig av sterk propaganda, overvåkning, tvangssterilisering og tvangsadopsjon. Slik har myndighetene opprettholdt et system som avdekkes som mer og mer inhumant i løpet av dokumentaren.  

Wang og Zhang er selv kvinner, og begge er født i Kina i en tid da svært få jenter ble beholdt av sine familier. Ved å flette inn opptak og materiale fra sin egen fortid gjør de filmen til en historisk og personlig reise – et smart valg som gir One Child Nation ekstra emosjonell tyngde. Resultatet er en dokumentar som garantert kommer til å skape debatt.

Nanfu Wang (f. 1985) er en kinesisk-amerikansk filmskaper som debuterte med filmen Hooligan Sparrow på filmfestivalen i Sundance i 2016Før One Child Nation (2019) – som vant hovedprisen på årets utgave av Sundance - regisserte hun filmen I Am Another You som hadde premiere på SXSW-festivalen. Jialing Zhang er Wangs med-regissør og har tidligere laget dokumentarene When the Last Trees Die (2013) og Complicit (2017). Sistnevnte handler om arbeidsforholdene på kinesiske smarttelefon-fabrikker.

Visningen er et samarbeid mellom Film fra Sør og Norsk PEN.

publikumsprisen-pos

USA 2019
Regissør Nanfu Wang, Jialing Zhang
Fotograf Yuanchen Liu, Nanfu Wang
Produsent Christopher Clements, Sally Jo Fifer, Julie Goldman, Nanfu Wang, Jialing Zhang m.fl.
Produksjonsselskap Next Generation Production LLC
Språk Engelsk, mandarin
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 88 min
Seksjon Dok Sør, Det Kritiske Rom, Publikumsprisen
Genre Documentary

850x250bannerHege