close

Dagens anbefalinger: fredag 17.november

82 filmer over 11 dager er ingen barnemat, og det kan være fort gjort å bli overveldet av utvalget. Fortvil ikke. Her er fredagens anbefalinger.  

Av 17. nov 2017

I AM NOT A WITCH 

VISNING: CINEMATEKET, Kl. 17.00

Den ni år gamle foreldreløse jenta Shula får skylden for små og enda mindre ulykker i den zambiske landsbyen hvor hun bor. Hun anklages for å være heks, og blir forvist til en omreisende regjeringsdrevet leir for hekser, som både fungerer som freakshow-underholdning for turister og som orakler for lokale embedsmenn. Slik er opptakten til Rungano Nyonis fascinerende debutfilm I Am Not a Witch, som viser hvordan visse typer overtro og kjønnsstereotypier lever i beste velgående på det afrikanske kontinentet.

Men det er ikke bare grusomt å være heks, akkurat som ingenting er svart/hvitt i Zambia – eller i Nyonis film, som både er eksentrisk og realistisk, full av galgenhumor og poesi, og en dose magi. Det er en varm og forbløffende film, der heksene blir bundet til trepæler med lange bånd for at de ikke skal fly bort. 

Kjøp billetter til visningen her

 

LAST MEN IN ALEPPO

VISNING: VIKA 1, kl. 18.00

Støv fra ødelagt bygningsmasse svever fortsatt i luften. Desperate hender graver som besatt, flytter armeringsjern og murstein i håp om å finne levende under en utbombet ruinhaug. Vi følger de tre syrerne Khalid, Subhi og Mahmoud, som er frivillige hjelpearbeidere for organisasjonen De hvite hjelmene. Nå gjør de alt de kan for å finne gjenlevende og hente ut de døde fra ruinene etter kampene i Aleppo. Midt i all elendigheten og mellom bombetoktene skildres samtidig de hverdagslige øyeblikkene – en improvisert fotballkamp på løkka, et besøk på lekeplassen. 

Last Men in Aleppo tar oss med på innsiden av borgerkrigen i Syria, men dette er ikke først og fremst en film om krig. Det er en film om mennesker fanget i krigens helvete og hva de gjør for å overleve. Denne prisvinnende dokumentaren er en vond, men uhyre viktig film som krever å bli sett. 

DET KRITISKE ROM: SYRIA OG VEIEN VIDERE

Før filmen kommer Bendik Sørvig (forfatter av "Syria - den tapte revolusjonen") og Zeina Bali (fra SPACE - SYRIAN PEACE ACTION CENTER) vil delta på en panelsamtale om den nåværende situasjonen i Syria. Hva har skjedd med de som er fordrevet fra Aleppo? Hva skjer i andre deler av dagens Syria, spesielt i Øst-Ghouta? Hvordan er det fortsatt mulig å bruke beleiring som taktisk krigføring? Hva kan det internasjonale samfunnet gjøre for å påvirke situasjonen? Og hva kan Norge gjøre?

Kjøp billetter til visningen her. 

 

ALANIS

VISNING: VIKA 1, kl. 20.45

Alanis er en pulserende og empatisk film om en ung, hardhudet prostituert og hennes tøffe tilværelse i Buenos Aires. Den bekrefter Anahí Berneris status som en av Latin-Amerikas fremste, smarteste og subtilt radikale filmskapere.

Filmen gir en forfriskende ærlig innsikt i verdens såkalt «eldste yrke», gjennom historien om Maria, eller Alanis. Filmen ble varmt mottatt av kritikere og publikum da den hadde premiere på filmfestivalen i Toronto i høst, og vant pris for beste regi og hovedrolle under Spanias ledende festival San Sebastian. «Alanis er så autentisk i sin miljøskildring, og hovedrollen er spilt med så stor realisme, at man nesten glemmer at filmen er en nøye planlagt kunstnerisk konstruksjon», skrev kritiker Jessica Kiang fra bransjebladet Variety i sin omtale av filmen. 

Kjøp billetter til visningen her.

 

INSHA'ALLAH DEMOCRACY

VISNING: VIKA 1, kl. 21.15

Som ung pakistansk mann ønsker filmskaper Mohammed Naqvi en politisk kandidat i Pakistan som kan styre hjemlandet unna terror og korrupsjon. Men valget står mellom en rekke tvilsomme kandidater, deriblant den kontroversielle eks-diktatoren Pervez Musharraf, og valget viser seg å være vanskelig å ta med god samvittighet.

Insha’Allah Democracy spør seg om stabilt demokrati er mulig i en muslimsk stat, og filmens dramatiske natur speiler den dramatiske situasjonen i Pakistan. Naqvi utforsker ulike politiske partier i regjeringen, og intensjonene til dem som leder og har lederambisjoner. Hvem vil det beste for folket, og hvem ønsker makt og personlig vinning?

Kjøp billetter til visningen her.