close

Dagens anbefalinger: søndag 19.november

82 filmer over 11 dager er ingen barnemat, og det kan være fort gjort å bli overveldet av utvalget. Fortvil ikke. Her er søndag anbefalinger.  

Av 18. nov 2017

Vi har satt opp tre ekstravisninger. Les om disse og kjøp billetter her 

Sjekk ut årets prisvinnere her.

##

Buena Vista Social Club  

Visning: VIKA 1, kl 13.00

Bandet The Buena Vista Social Club er oppkalt etter den berømte musikklubben i Havanna på Cuba som ble stengt på 1940-tallet, og har siden 1997 erobret både hjerter og dansegulv med vibrerende kubanske toner. En slik suksesshistorie blir det selvsagt film av, og i 1999 kom den tyske regissøren Wim Wenders med filmen Buena Vista Social Club, som ble nominert til Oscar for beste dokumentar i 2000.

18 år etter kommer oppfølgeren Buena Vista Social Club: Adios, regissert av Waste Land-regissøren Lucy Walker. Vi får et gjensyn med de resterende medlemmene i bandet og følger dem på en siste turne der de snakker om opp- og nedturene de har vært igjennom, og det enorme fotavtrykket bandet har gjort i kubansk historie.

Dokumentaren munner ut i opptak fra en rekke konserter i Havanna, og tar farvel med en musikalsk bauta av et band gjennom storslagen musikk, god stemning og en ørliten porsjon melankoli.

Kjøp billetter til visningen her 

Araby 

Visning: VIKA 3, kl. 15.30

En mer treffende tittel på denne praktfulle filmen kunne vært «Balladen om Cristiano, en omstreifende arbeidskar, og hans eventyr.» For dette er en ballade, en brasiliansk folkevise om et liv på veien. Og selv om den har nok av dramatikk – her er forbrytelse og straff, død, svik og tapt kjærleik – er det omveiene, avstikkerne, anekdotene og ikke minst lydsporet som driver fortellingen framover.

Etter å ha havnet i fengsel tvinges Cristiano ut på landeveien på jakt etter strøjobber. Arbeidet som fruktplukker, veiarbeider, snekker og sjauer lærer ham å finne sin plass nederst på rangstigen, men vekker også en politisk bevissthet i ham. Mer enn ti år seinere ender han på et smelteverk i Brasils fremste «gruveprovins», Minas Gerais.

Kjøp billetter til visningen her 

The Sacrifice 

VISNING: CINEMATEKET, kl 16.30

Den introverte parkguiden Marcos tar motvillig på seg oppgaven med å bistå dem. Å samhandle med mennesker ligger langt utenfor Marcos' komfortsone, og når Marcos selvpålagte isolasjon brytes, blir stemningen raskt anspent og stadig mørkere sider hos den mystiske parkguiden kommer til overflaten. Regissør Jaime Osorio Marquez har tidligere arbeidet med skrekksjangeren, og denne psykolo-giske thrilleren fokuserer først og fremst de mørke sidene ved menneskesinnet. The Sacrifice gjør det ikke lett for oss, og svarene den tilbyr er tvetydige. Takket være sterke skuespillerprestasjoner og solid regi fra Marquez suges vi inn i den kolombianske villmarken, fascineres av dens mystikk og etterlates med en ekstrem uhygge.

Kjøp billetter til visningen her 

Caniba

VISNING: CINEMATEKET, kl. 18.30

Filmen går så tett på Sagawa og broren hans, både fysisk og psykisk, at det nærmest føles som vi dykker ned i hudporene deres. Resultatet er et komplekst og dypt forstyrrende intervjuportrett. Sagawa fikk slag for et par år tilbake, og bor nå sammen med sin bror. Filmskaperne har klart å komme under huden på Sagawa, som forteller om forbrytelsen, sitt eget ønske om å bli spist, og den seksuelle drivkraften bak kannibalismen. Véréna Paravel og Lucien Castaing-Taylor viderefører den kompromissløse estetikken fra tidligere filmer som Leviathan (2012) og har laget en makeløs dokumentar.

Kjøp billetter til visningen her 

Good Manners  

Visning: VIKA 2, kl. 20.15  

Clara, en stolt og selvstendig kvinne fra en favela i Sao Paulo, skylder flere måneders husleie og er desperat etter jobb. Hun søker en stilling som barnepike, selv om hun verken har referanser eller relevant erfaring. Overraskende nok blir hun ansatt av den svært velstående  og litt mystiske Ana, som er høygravid og bor alene i en nykjøpt luksusleilighet etter å ha brutt med familien. Den mutte, men velvillige Clara ser ut til å ha en beroligende effekt på Ana, som blir stadig mer urolig etter hvert som fosteret vokser inne i henne. Ana oppfører seg spesielt merkelig om natten: Når fullmånen lyser, går hun i søvne og higer etter blodig, rødt kjøtt… 

Good Manners er en magisk-realistisk skrekkfabel utenom det vanlige. Det er vanskelig å ikke bli sjarmert av denne høyst originale, underholdende og sosialt bevisste skrekkfilmen.

Kjøp billetter til visningen her