close

Dagens anbefalinger: torsdag 16.november

82 filmer over 11 dager er ingen barnemat, og det kan være fort gjort å bli overveldet av utvalget. Fortvil ikke. Her er torsdagens anbefalinger.  

Av 16. nov 2017

HUMAN FLOW

VISNING: VIKA 1, kl. 15.30

Over 65 millioner mennesker verden over er på flukt fra sine hjem på grunn av hungersnød, klimaendringer eller krig. Den kinesiske samtidskunstneren Ai Weiwei forsøker å gi visuelt uttrykk for strømmen av mennesker i dokumentarfilmen Human Flow, en episk dokumentasjon av den massive flyktningkrisen verden står overfor. Human Flow kombinerer den kinesiske kunstnerens reise til i alt 23 land, med personlige møter med mennesker som er på flukt eller bistår, og kraftfulle bilder som viser hvor omfattende krisen er. Oversiktsbildet fimen gir, klarer å sette selve omfanget i nytt perspektiv.

Human Flow deltok i hovedkonkurransen under filmfestivalen i Venezia tidligere i år, hvor den ble belønnet med hele fire priser. Filmen har rukket å bli vist på en knippe festivaler siden det, deriblant filmfestivalen i Toronto, og har høstet ros av det internasjonale kritikerkorpset.

Kjøp billetter til visningen her

 

ALANIS

VISNING: CINEMATEKET, kl. 18.30

Alanis er en pulserende og empatisk film om en ung, hardhudet prostituert og hennes tøffe tilværelse i Buenos Aires. Den bekrefter Anahí Berneris status som en av Latin-Amerikas fremste, smarteste og subtilt radikale filmskapere.

Filmen gir en forfriskende ærlig innsikt i verdens såkalt «eldste yrke», gjennom historien om Maria, eller Alanis. Filmen ble varmt mottatt av kritikere og publikum da den hadde premiere på filmfestivalen i Toronto i høst, og vant pris for beste regi og hovedrolle under Spanias ledende festival San Sebastian. «Alanis er så autentisk i sin miljøskildring, og hovedrollen er spilt med så stor realisme, at man nesten glemmer at filmen er en nøye planlagt kunstnerisk konstruksjon», skrev kritiker Jessica Kiang fra bransjebladet Variety i sin omtale av filmen.

Kjøp billetter til visningen her

 

DEAD DONKEY’S FEAR NO HYENAS

VISNING: VIKA 1, kl. 19.00

Hvordan kan et land som eksporterer tonnevis med mat, stadig rammes av sult og være avhengig av matvarebistand? Noe av svaret ligger i fenomenet landgrabbing, som betyr at rike land eller store multinasjonale selskaper kjøper opp eller leier matjord i utviklingsland.

Filmen Dead Donkeys Fear No Hyenas undersøker konsekvensene for etiopiere på landsbygda når landjorda deres tvangsselges til utenlandske eiere. Det korrupte og diktatoriske regimet sender bøndene til flyktningleirer og selger matjorden deres på billigsalg. Utviklingen er drevet frem av EU, Verdensbanken og andre internasjonale aktører gjennom politiske føringer, ofte under dekke av «bistand» eller investeringer i jordbruket.

DET KRITISKE ROM: LANDGRABBING – EN GLOBAL JAKT PÅ MATJORD

Etter filmen inviterer vi regissør Joakim Demmer og etiopiske Lemma Desta, menneskerettighetsforkjemper i organisasjonen SMNE - Solidarity Movement for a New Etiopia, for å diskutere situasjonen i Etiopia og konsekvensene av såkalt landran. Samtalen ledes av Kari Helene Partapuoli, leder for Utviklingsfondet.

Kjøp billetter til visningen her

ARABY

VISNING: VIKA 3, kl. 20.45

Etter å ha havnet i fengsel tvinges Cristiano ut på landeveien på jakt etter strøjobber. Arbeidet som fruktplukker, veiarbeider, snekker og sjauer lærer ham å finne sin plass nederst på rangstigen, men vekker også en politisk bevissthet i ham. Mer enn ti år seinere ender han på et smelteverk i Brasils fremste «gruveprovins», Minas Gerais.

Selv om den virker slentrende og uanstrengt, er Araby en særdeles effektivt fortalt film med betydningsfulle detaljer i hver scene. Den formidler en usentimental humanisme og en innsikt i arbeidsfolks slit som både er tidløs og dagsaktuell. Samtidig er den full av håp om at ting kan bli bedre, rundt neste sving, i neste møte eller i sangens neste vers.

Kjøp billetter til visningen her