close

Regissørportretter

En god måte å starte det nye året er å mimre tilbake til alle de flotte gjestene vi hadde under fjorårets festival.

Av , foto: Johnny Vaet Nordskog 12. jan 2018

9.-19. november ble Film fra Sør arrangert for 27. gang. I løpet av elleve dager viste vi 82 filmer fordelt på 239 visninger på Vika, Cinemateket, Klingenberg, Kunstnernes Hus Kino, Vippa og Kulturkirken Jakob.

I sentrum for mange av visningene sto regissørene vi hadde på besøk. Under sitt opphold i Oslo ble alle fotografert av vår eminente festivalfotograf, Johnny Vaet Nordskog. Her er resultatet:

Anahí Berneri

Anahí Berneri er en sentral skikkelse i argentinsk film og en av forårets hovedgjester. Hun gjestet festivalen med filmene Alanis, It’s Our Fault og A Year Without Love. Les vårt intervju med Berneri her. 

 

Diego Lerman

Diego Lerman er også en sentral skikkelse i argentinsk film etter årtusenskiftet. I tilknytning til Lermans besøk i Oslo, viste vi filmene A Sort of Family, Helt plutselig og Refugiado. Les vårt intervju med Lerman her. 

Annemarie Jacir  

Annemarie Jacir er født i Palestina, og er en av de ledende filmskaperne innen «den arabiske nybølgen». Vi viste alle tre filmene til Annemarie Jacir på årets festival: Salt of the Sea, When I Saw You og Wajib. Les vårt intervju med Jacir her.  

Gustavo Rondón Córdova

Gustavo Rondón Córdova er en venezuelansk filmskaper og manusforfatter. Han har tidligere laget seks kortfilmer, og Sørfond-støttede La familia var hans spillefilm-debut. Les vårt intervju med Córdova her. 

Tunde Kelani  

Tunde Kelani er utdannet ved London Film School, og regnes som en av Nigerias fremste nålevende filmskapere. Han gjestet festivalen med filmen Maami, og var på festivalen i forbindelse med vårt Nollywood-fokus.

Tiffany Hsiung

Tiffany Hsiung er regissør, manusforfatter og filmfotograf, bosatt i Toronto i Canada. Hun har siden 2009 arbeidet med ofre for sex-slaveri. Det har resultert i The Apology. Les vårt intervju med Hsiung her. 

Natalia Orozco 

Natalia Orozco er en kolombiansk filmskaper og uavhengig nyhetskorrespondent, og har regissert When The Guns Go Silent, en dokumentar om verdens eldste gerilja, FARC, og deres rolle i fredsprosessen i Colombia. Les vårt intervju med Orozco her. 

Joakim Demmer

Joakim Demmer er en svensk filmskaper, født i Stockholm. Hans siste film Dead Donkeys Fear No Hyenas, som vises på festivalen, er et resultat av mange års journalistisk gravearbeid om ”land grabbing” i Etiopia. Les vårt intervju med Demmer her. 

Hala Elkoussy

Hala Elkoussy er en kunstner og filmskaper som pendler mellom Kairo og Amsterdam. Debutspillefilmen Cactus Flower hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Rotterdam i 2017, og er støttet av Sørfond. Les vårt intervju med Elkoussy her. 

Under festivalen i november var det to av våre gjester som ble forhindret i å komme.

Mohammed Rasoulof er en av Irans fremste nålevende filmskapere. Han er opprinnelig sosiolog, men studerte filmklipping og laget en rekke kortfilmer på 1990-tallet. Etter spillefilmdebuten The Twilight i 2002 har han laget ytterligere seks prisbelønte langfilmer, som Goodbye (2011), Manuscripts Don’t Burn (2013) og hans film av året, Mannen mot strømmen. På grunn av sine kritiske synspunkter og filmskaping er han i konflikt med Irans sensurapparat. Rasoulof er fortsatt tiltalt for propagandaspredning og er per dags dato løslatt i påvente av rettssak. Les vårt intervju med Rasoulof her. 

Feras Fayyad er en syriskfødt regissør, produsent og filmfotograf, nå bosatt i København. Han har tidligere regissert flere kort- og dokumentarfilmer, blant annet My Escape (2015) om flyktningkrisen og One Day in Aleppo (2017). Hans siste film Last Men in Aleppo vant blant annet juryens spesialpris under filmfestivalen Sundance i 2017. Fayyad har mottatt anerkjennelse på internasjonale filmfestivaler for sin behandling av aktuelle syriske temaer og politiske endringer i den arabiske verden. Les vårt intervju med Fayyad her.