close

Burning åpner dørene til Murakamis univers.

Nå er endelig vinneren av fjorårets hovedpris på Film fra Sør å se på ordinær kino.

Av 25. feb 2019

22.februar åpnes dørene på kino for Sørkoreanske Lee Chang-dongs frie, gåtefulle og besnærende fabulering rundt Haruki Murakamis novelle ved samme navn – fra novellesamlingen The Elephant Vanishes. Forfatteren Haruki Murakami som har en meget stor fanskare i Norge er nå ute med en ny bok ved navn Killing Commendatore, og viser med denne at han er mer vital enn noen gang.

Lee Chang-dong, en av Sør-Koreas aller ypperste regissører, er endelig tilbake med ny film etter at hans siste mesterverk Poesi gikk på norske kinoer i 2011. Få trodde det var mulig å lage film ut av novellen "Burning Barns", men Lee Chang-dong har klart å lage en mesterlig tolkning av novellen. I thrillerform lar han mystikk og spenning prege historien, og bygger sake men sikkert opp til et crescendo som tar pusten fra en.

Et samlet anmelderkor er klare på at Lee Chang-dongs siste film er en av de beste filmene på kino i øyeblikket. "Dette er filmkunst av høy klasse," skriver NRK Filmpolitiet. Les hele anmeldelsen her

Filmen, som vant Sølvspeilet under fjorårets Film fra Sør-festival, er distribuert av Arthaus. 

Om filmen
Bondegutten Jongsu ønsker å bli forfatter, men er midlertidig uten jobb. Helt tilfeldig møter han Haemi, ei han kjenner fra tidlige skoledager og som drømmer om å bli skuespiller. Etter flere gledelige gjensyn drar Haemi på en Afrika-reise, og gir Jongsu i oppgave å passe katten hjemme hos henne. Allerede her begynner Jongsus fantasier om Haemi å løpe løpsk, men når hun kommer hjem, er det i selskap med den unge og rike Ben. Trekantdramaet tar mer og mer fyr på grunn av Jongsus økende lidenskap for Haemi, og da hun plutselig forsvinner blir letingen etter henne en besettelse.   

Burning er lyrisk, poetisk og mystisk. Følg godt med helt fra første bilde, for i en viktig scene i starten av filmen ligger en nøkkel til å forstå den videre handlingen. Dette er en film som vil vokse på deg, og som du vil ha med deg lenge etter endt visning.

Lee Chang-dong (f. 1954) arbeidet som lærer og ga ut flere kritikerroste romaner før han debuterte med spillefilmen Green Fish (Chorok Mulkogi, 1997) i en alder av 43. Hans filmer har hatt premiere på de store festivalene i Venezia og Cannes. Lee var også kulturminister i Sør-Korea i perioden 2003-2004.