close

Mohammad Rasoulof fengslet i ett år for sine filmer

Den iranske regissøren Mohammad Rasoulof, kjent for filmer som A Man of Integrity og Manuscripts Don`t Burn, og som i 2017 var ventet som æresgjest på Film fra Sør – er nå fengslet i ett år i Iran for sitt virke som filmkunstner.

Av 8. aug 2019

I 2017 var Mohammad Rasoulof på vei til Oslo og Film fra Sør da han ble arrestert på flyplassen. Nå er dommen falt i saken mot han falt, og den iranske regissøren er dømt til en fengselsdom på ett år og et forbud mot å forlate Iran i to år. Rasoulofs øvrige familie befinner seg i Hamburg der han over en lenger periode har hatt base.

Allerede da Manuscripts Don`t Burn ble vist i Cannes i 2013 falt Rasoulof under radaren til den iranske sikkerhetstjenesten, og det ble i tiltagende grad vanskeligere for regissøren å lage film i Iran. A Man of Integrity (2017), distribuert i Norge av Arthaus under navnet Mannen mot strømmen, fokuserte på korrupsjonen blant presteskapet i landet og gjorde at situasjonen i landet forverret seg ytterligere for Rasoulof.

Under det dramatiske fraværet av Mohammad på Film fra Sør i 2017 markerte festivalen situasjonen på den planlagte regissørsamtalen på Cinemateket med en protestmarkering og en oppfordring om å skrive under på oppropet om å løslate Rasolouf. I forbindelse med utviklingen i saken legger vi den ut på nytt. Vi, som mange andre i den internasjonale filmindustrien, reagerer sterkt på måten Rasoulof behandles på av et regime som i betydelig grad svekker sitt internasjonale omdømme med en slik dom. Vi oppfordrer alle i Norge til å protestere mot denne dommen. 

Les intervjuet Montages gjorde på vegne av Film fra Sør i 2017 her

Signer oppropet her!