close

Gullpalmevinneren åpner Film fra Sør 2019

Det er Parasitt av Bong Joon-ho som får æren av å åpne den 29.utgaven av Film fra Sør-festivalen 7. november.  

Av 3. sep 2019

Årets Film fra Sør-festival går av stabelen 7.-17. november, og det er den prisvinnende filmen Parasitt, distribuert av Arthaus, som åpner den 11 dager lange festivalen.

Sjelden har internasjonale filmkritikere vært mer samstemte i sin hyllest av en film, samtidig som filmen har feid alle konkurrenter av banen ved billettkontorene, med enorme besøkstall på kino verden over. Parasitt vant Gullpalmen under årets festival i Cannes.

 Kjøp billetter til åpningsfilmen her.

 I filmen møter vi Kim Ki-taek, en arbeidsledig familiefar som bor sammen med kona og to voksne barn i en fattigslig kjellerleilighet med svært dårlige framtidsutsikter. Men, når sønnen får sjansen til å jobbe for en rik familie åpner det seg nye muligheter for samtlige familiemedlemmer.

 "Vi åpner Film fra Sør med en film som hylles både av publikum og kritikere over hele verden. Det er en helt utrolig prestasjon å beskrive klassekampen på en så utstudert og medrivende måte som det Bong Joon-ho gjør i Parasitt. Bong setter en helt ny standard ved å trekke motsetningene mellom fattig og rik opp på et annet nivå, og han gjør det med effektive virkemidler fra mange sjangre," sier kunstnerisk leder på Film fra Sør, Lasse Skagen.

 Parasite-Cannes-2

 

 Regissør Bong Joon-ho selv beskriver filmen som en skildring av helt vanlige folk som havner i unngåelig trøbbel. Parasitt er en komedie uten klovner, en tragedie uten skurker. Joon-ho er for tiden en av Sør-Koreas mest internasjonalt kjente filmskapere, og svært populær på hjemmebane. Skrekkfilmen The Host og den engelskspråklige action-thrilleren Snowpiercer er blant de best besøkte filmene i Sør-Korea noensinne.

 «Vi i Arthaus er stolte og glade over at Film fra Sør har valgt årets Gullpalme-vinner Parasitt som sin åpningsfilm. Vi gleder oss til å dele denne krutt-tønnen av en film med festivalens store og entusiastiske publikum, og håper at den vil skinne like sterkt her i Oslo som den gjorde i Cannes i mai!» uttaler Svend Jensen, daglig leder hos den norske distributøren Arthaus.

Parasite-Cannes-6

 

Internasjonale storfilmer og gjester

I tillegg til åpningsfilmen Parasitt er det flere internasjonale storfilmer som konkurrerer om Sølvspeilet i årets hovedprogram. Her finner vi blant annet filmer den Sørfond-støttede filmen Guddommerlig kjærlighet, distribuert av Mer Film, regissert av den brasilianske regissøren Gabriel Mascaro, Jayro Bustamantes Tremors fra Guatamala, den colombianske filmen Monos av Alejandro Landes samt Godt nytt år, Chile fra chilenske Dominga Sotomayor Castillo. De to siste er distribuert av Arthaus, og det er svært gledelig å kunne meddele at Castillo er en av årets hovedgjester på årets Film fra Sør-festival.