close

Årets avslutningsfilm er Guddommelig kjærlighet

Det er Gabriel Mascaros nyeste film, Guddommelig kjærlighet, som får æren av å runde av årets festival lørdag 16. november. Etter visningen inviterer vi til brasiliansk neonparty på Vega Scene.

Av 2. okt 2019

Guddommelig kjærlighet er en fryd å se på, en visuell fest i neonfarger som veksler mellom det drømmeaktige og det brutalt realistiske. Årets avslutningsfilm vises på Vega Scene 16. november parallelt i alle kinoens saler før det blir full fest i god brasiliansk ånd.

Vi er så heldige å få besøk av filmens regissør, Gabriel Mascaro, til årets festival. Mascaro er godt kjent med Film fra Sør, og var en av hovedgjestene på festivalen i 2016 da vi viste tre av hans filmer; August Winds (2014), Housemaids (2012) og Neon Bull (2015). Hans nyeste film, Guddommelige kjærlighet, hadde premiere på filmfestivalen i Berlin i februar og får ordinær norsk premiere til jul. Filmen er støttet av Sørfond, og det er Mer Film som er norsk co-produsent og distributør av filmen.

Politisk film

Guddommelige kjærlighet er en film som handler om religiøs fanatisme og løssluppen seksualmoral. At den utkommer på samme tid som den brasilianske presidenten Jair Bolsonaro strammer grepet rundt kulturlivet i Brasil og anklages for politisk sensur viser hvor splittet landet i øyeblikket er.

Forrige uke kunne vi lese i Morgenbladet hvordan en utstilling i Porto Alegre der man blant annet kunne se tegneren Latuffs karikaur av presidentene Bolsonaro og Trump, ble stengt ned av lokale myndigheter. En av grunnene var at tegningene blant annet «fornærmet Jair Bolsonaros regjering.» Dette er langt i fra det eneste tilfellet der myndighetene er blitt beskyldt for sensur det siste året.

I tillegg vokser den evangeliske kriken kraftig i landet, der trossamfunnene nå er blitt en viktig maktfaktor i politikken. At presidenten har valgt å gå bort fra sin katolske tro og latt seg døpe i den evangeliske kirke påvirker kulturlivet, der blant annet flere og flere filmer som får offentlig støtte må gjennom et slags moralsk filter! Hele artikkelen om den politiske utviklingen i Brasil, og kampen mot sensur kan leses på Morgenbladet (krever innlogging). 

Billetter til avslutningsfilmen legges ut for salg 15. oktober. Det er mulig å kjøpe billetter til visningen med og uten prisutdelingen.

DIVINE LOVE 1


Om

Om filmen: 

Velkommen til 2027 og til et Brasil hvor religiøs fanatisme og løssluppen seksualmoral går hånd i hånd. Vi følger Joana, en dypt religiøs kvinne som bruker sin stilling på tinghuset til å fremme sin kristne tro. Som en del av jobben håndterer hun folks skilsmissepapirer, men Joana er mer opptatt av å få par på randen av samlivsbrudd til å finne sammen igjen. Det gjør hun ved å lose dem inn til den evangeliske selvhjelpsgruppa Divino Amor.

Joana og mannen Danilo er selv med i gruppa, og i tillegg til å studere Bibelen har medlemmene også sex med andre enn partneren – for å piffe opp samlivet. Men når Joana og Danilo tross mange forsøk ikke klarer å bli gravide, kastes Joana ut i en krise som også setter gudstroen hennes på spill.

Guddommelig kjærlighet er en fryd å se på, en visuell fest i neonfarger som veksler mellom det drømmeaktige og det brutalt realistiske. Hovedrollen spilles av Dira Paes, en av Brasils mest kjente og erfarne skuespillere, og hun skildrer Joanas indre sammenbrudd med stor innsikt og uten fordømmelse. Filmen tar seg god tid i oppbygningen, og gjennom nøye iscenesettelse og fargebruk klarer den å skape en virkelig troverdig futuristisk fabel.