close

Årets prisvinnere

Det er med stolthet vi kan presentere årets vinnere av Sølvspeilet, Nye stemmer, DOK:SØR og Publikumsprisen.

Av 16. nov 2019

SØLVSPEILET

Sølvspeilet, Film fra Sør-festivalens hovedpris, deles ut til den beste av 14 filmer i den internasjonale hovedkonkurransen. Prisen er gitt av Stiftelsen Festivalkontoret, og prispengene går til den norske distributøren som lanserer filmen på kino i Norge.

Juryens begrunnelse:

«Vinnerfilmen tar oss med inn i et univers vi ikke ønsker å forlate. Menneskene vi møter er komplekse, hele, handlende, relaterbare, sjarmerende og ikke minst elskverdige. Foto har en taktil nærhet som gjør at vi som publikum kommer utrolig tett på karakterene og føler på deres savn. For det er savnet denne fortellingen portretterer. Filmen mestrer å skildre et søsterskap som beveger seg langt utenfor filmens rammer. Vi får være med fire søstre, som tross sine ulikheter kommer nærmere hverandre i løpet av en roadtrip, hvor den yngste skal flytte til en tante, etter deres fars begravelse. Dette er en historie som sitter lenge i deg etter at du har forlatt kinosalen. Derfor er årets vinner av Sølvspeilet 2019 Wandering girl skrevet og regissert av Rubén Mendoza.» 

Vinneren av Sølvspeilet 2019: Wandering Girl regissert av Rubén Mendoza

Hederlig omtale:  

«Vi vil gjerne trekke frem en film som virkelig grep oss med en vond og rørende historie om de fatale konsekvensene skamfølelse kan få. To søstre blir brutalt adskilt av en skamfull far når de bryter med hans forventninger om hvordan en kvinne skal leve sitt liv, noe som får et hjerteskjærende utfall. Vi vil derfor gjerne gi filmen The Invisible Life of Euridice Gusmao en hederlig omtale.»

Sølvspeilet-juryen har bestått av:

Amy Black Ndiaye, manusforfatter og serieskaper
Liv Joelle Barbosa Blad, regissør
Sigurd Mikal Karoliussen, produsent

DOK:SØR

Film fra Sør-festivalens dokumentarpris DOK:SØR deles ut til den beste av ti filmer i dokumentarkonkurransen.. Prisen er gitt av Stiftelsen Festivalkontoret og går til filmens regissør.

Juryens begrunnelse:

«I juryen for DOK:SØR-prisen har vi hatt en fantastisk, intens og inspirerende uke med verdens beste dokumentarfilmer. Vi har vært så heldige å se ti filmer som bringer verden nærmere. På unikt vis gjenspeiler de globale utfordringer i vår tid. Alle filmene har berørt oss, og filmskaperne har gitt oss håp. Det har vært et tett race.

Prisen går til en ung filmskaper som har valgt ambulansen som et redskap for å fortelle om en by i kaos. Vi er i Mexico by, et nær lovløst og korrupt samfunn hvor det er beinhardt å klare seg i hverdagen. Som i en thriller lar familien Ochoa oss bli kjent med millionbyen og dens innbyggere gjennom sin aldri hvilende private ambulansevirksomhet – alltid parat til å rykke ut for å kapre nye kunder i livsfarlig konkurranse med andre ambulanser.

Filmen er også et kjærlighetsfylt portrett av en familie som viser en helt utrolig vilje til å overleve og gå videre når vanskelighetene inntreffer. De møter moralske problemer som er for store å håndtere for en fattig familie prisgitt det herskende økonomiske systemet. Regissøren har gjort et klokt valg ved å filme teamarbeidet i familien Ochoa og deres menneskelige integritet i en tett dramaturgi.

Cinema verité-sjangeren har sjelden vært bedre behersket og mer fokusert. Filmen er nyskapende, formmessig stringent, ja helstøpt.»

Vinneren av DOK:SØR-prisen 2019 er: Midnight Family regisser av Luke Lorentzen.

Årets DOK:SØR-jury har bestått av:

Bente Roalsvig, prosjektdirektør Fritt Ord
Cliff Moustache, kunstnerisk leder Nordic Black Theatre
Martin Edelsteen, filmfotograf

NYE STEMMER

Nye stemmer består av ti filmer, som har gjort seg spesielt bemerket på den internasjonale filmscenen laget av regissører som har laget sin første eller andre spillefilm. Prisen er gitt av Stiftelsen Festivalkontoret og går til filmens regissør.

Juryens begrunnelse:

«Vinnerfilmen er en sjangerfilm som utnytter thriller-grep på en effektiv måte, samtidig som den belyser et tema som er både aktuelt og viktig. Filmen er visuelt slående. Den treffer blink både med sine filmatiske virkemidler og sitt politiske budskap, med en imponerende prestasjon fra den unge hovedrolleinnhaveren Sarm Heng.»

Vinneren av Nye stemmer-prisen 2019: Buoyancy regissert av Rodd Rathjen.

Hederlig omtale:

«Hederlig omtale går til en film som imponerte oss med sitt virtuose filmspråk, regissørens åpenbare teft for filmatiske grep, og med sin oppfinnsomhet. Filmen er full av imponerende ideer, der spesielt den siste timen var atmosfærisk og hypnotiserende som bare virkelig god film kan være. Hederlig omtale går til filmen Long Day`s Journey Into Night, regissert av Bi Gan.»  

Nye stemmer-juryen har bestått av:

Filmkritikerne Ingrid Rommetveit, Jan Storø og Nicolai Berg Hansson.

PUBLIKUMSPRISEN

Hvert år kan festivalens publikum stemme frem sin favoritt til publikumsprisen, og i år har publikum kunnet gi poeng til alle filmene i de tre konkurranseprogrammene, med unntak av årets avslutningsfilm.  

Årets vinner av publikumsprisen er Parasitt regissert av Joon-ho Bong

Filmens distributør, Arthaus, mottar en annonsepakke sponset av Dagsavisen, som skal hjelpe filmen å nå sitt publikum. Parasitt har ordinær kinopremiere i Norge 31. januar 2020.

Alle som stemmer er med i trekningen av følgende premier: Ett års abonnement på Dagsavisen, ett års duo-medlemskap (adgang for to personer) på Astrup Fearnley Museet, og to festivalpass for Film fra Sør 2020.