Kultursjokk, familieforviklinger og identitetskrise
Almanya er en fargeklatt av en film som garantert får deg til å trekke på smilebåndet. Her skildres møtet mellom to kulturer med en god dose humor, sjarm og surrealisme. Vår skribent Helena Svele møtte filmskaperne; søstrene Samdereli.
Møtet mellom to kulturer
I Almanya møter vi storfamilien Yilmaz som spenner over flere generasjoner, og familiemedlemmenes respektive konfrontasjoner med den tyske og tyrkiske kulturen. «Er vi tyskere eller er vi tyrkere?» spør den lille gutten forvirret under en diskusjon ved familiemiddagen. Og herfra blir vi med på en reise tilbake til Tyrkia til tiden da hans bestefar emigrerte som gjestearbeider til Tyskland.
Søstrene Yasemin og Nesrin fikk ideen om å lage filmen i forbindelse med at deres bestefar døde for tolv år siden.
- Det gikk opp for oss hvor mye bestefar egentlig betydde for oss, og hvordan hans avgjørelser fikk konsekvenser for våre skjebner.
De to søstrene jobber i dag som filmskapere og har alltid samarbeidet i team. Fra tidligere av har de erfaring fra TV-produksjoner, men de opplevde at kinofilmen ga dem større frihet. - Vi hadde muligheten til å formidle en historie vi selv trodde på, utdyper de.
Gjestearbeidere, uønsket graviditet og identitetskrise
I Almanya er det særlig tre karakterer som trer frem: bestefaren som emigrerer som gjestearbeider til Tyskland, tenåringsjenta som kvier seg for å fortelle familien at hun er gravid, og den seks år gamle gutten Cenk som har havnet i en identitetskrise. Selv om filmen har et visst alvor i bunnen er det de absurde øyeblikkene og situasjonene som preger filmen. Dette kommer spesielt fram i drømmene hos de ulike karakterene, som når bestefaren har mareritt om at han må spise svin hver søndag etter å ha blitt tysk statsborger. Både Yasemin og Nesrin har en forkjærlighet for surrealistiske komedier, noe man kan skimte gjennom filmen Almanya.
Klisjeer og sterotypier
- Vi har tatt utgangspunkt i egne opplevelser og har gjort mye research, samtidig som vi ønsket å spille på klisjeene og stereotypiene om tyskere og tyrkere, forklarer de to filmskaperne.
Filmen viste seg å bli en gigantisk suksess med hele 1,5 millioner besøkende. Søstrene forteller at folk til og med har kommet og takket dem for filmen og for at de har laget en film om normale mennesker. Det er ikke bare beskrivelsene av møtet med en ny kultur som skaper gjenkjennelse; mange kjenner seg også igjen i familiesituasjonene og hvilke utfordringer man møter her.
- Vi hadde en trang til å fortelle om førstegenerasjons-innvandrere til Tyskland ut i fra deres perspektiv, og vi opplevde at vennene våre syntes disse fortellingene var underholdende, utdyper søstrene.
Historiene som for eksempel at deres forfedre trodde tyskerne var skitne fordi de ikke hadde offentlige bad som i Tyrkia fikk folk til å le. Søstrene forteller at det har blitt laget mange dramaer om innvandring i Tyskland, men de tenkte at nå var det på tide med en oppløftende og morsom film om temaet. For tiden har de både fiksjons- og dokumentarprosjekter på gang, og de forteller at de ikke ønsker å låse seg fast til en bestemt type sjanger eller tema.
Filmen vises i dag, fredag kl. 21:15 (Vika 2) og lørdag 13. okt kl. 14:00 (Vika 2)
Se traileren her: